Още едно предупреждение на Стивън Хокинг

pic-18-03-2015-1718211Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) реши да използва Големия адронен колайдер, за да докаже или опровергае  съществуването на тъмна материя.

Сега се смята, че Вселената повече от 85 процента се състои от тъмна материя – мистериозно вещество, което не може  да се види,  но което, както учените предполагат, въз основа на наблюдения на гравитационните ефекти, все пак  съществува.

Звездите, планетите и хората са изградени от материя, която можем да видим, до която можем да се докоснем, но тази материя е  само 4 на сто от всички  „градивни елементи“ на Вселената. Очевидно е, че на човека не му е  напълно известна тази  реалност, в която живее, и ние можем само да гадаем какво ни заобикаля. Може би всичко, което ни заобикаля –  е просто една компютърна симулация (спомнете си филма „Матрицата“)? Кой може да гарантира, че това не е така, защото ние не можем да разберем напълно дори физическите закони на нашата планета?

Както е известно  предишния  път колайдерът порази  човечеството, когато  учените с негова помощ откриха  „Божията частица“. Известният физик Стивън Хокинг бе един от първите, който обяви публично, че бозонът на Хигс (или Божията  частица)  може да доведе до катастрофално  бързо свиване на Вселената и до пълното и  унищожение. Разбира се, страховете на учения са силно преувеличени, но хората все още с тревога се отнасят към  експериментите, провеждани с помощта на Големия адронен колайдер.

Заслужава да се отбележи, че  след като бе намерена  „Божията частица“, системата се изключи без видима причина, и едва сега, след три години, тя отново (с пълна сила и енергията на  учени ентусиасти) е готова да продължи работата си. Не беше ли тази  странна повреда на оборудването  предупреждение „отгоре“, че ако учените продължат да експериментират с материята, последствията могат да засегнат не само живота на нашата планета, но и на цялата Вселена?

Никой не спори, че въпросът за съществуването на тъмната материя е  един от най-важните за  разбирането на това, какво представлява нашата Вселена, как се е формирала, на какви  закони се подчинява и кога ще настъпи нейният край.  Това е ключът към най-мащабната загадка на нашия свят, но дали няма да  платим за това, което искаме да узнаем,  твърде много? Заслужава да се вслушаме в  предупреждението на  Стивън Хокинг.

Related Posts

One thought on “Още едно предупреждение на Стивън Хокинг

  1. Ами то Айнщайн отрече съществуването на етера и без да е физик, превърна физиката в математика. И ся кво, айде наобратно, т.е. назад. С почти 2 века закъснение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *