Първата стъпка към „Матрицата“: учените свързаха човешки мозък с компютър

matrixАмерикански учени твърдят, че са направили пробив в борбата с такива тежки болести, като например болестта на Паркинсон. Учени от Масачузетския технологичен институт са разработили метод за свързване на мозък и компютър. Иновативното устройство дава възможност за получаване на информация за състоянието на човешкия мозък, както казват разработчиците, и за лечение на болните му клетки.

Във фантастичния свят на „Матрицата“ можеше да се научат бойни техники или чужд език в рамките на няколко секунди, просто чрез свързване на кабел към мозъка. Човечеството е далеч от подобни технологии, но може би първата стъпка в тази посока вече е направена. С новата си разработка учените в  Масачузетския технологичен институт са стигнали  доста близо до едно от най-големите технически постижения, описвани в научната фантастика – връзка на мозъка с компютър.

„Всеки човек има мозък –  много важен орган. Той  е толкова сложен, че всъщност ние не знаем нищо за това как той работи. Ние създадохме един инструмент, който може да улавя сигнали на мозъка. С негова помощ ние се надяваме да разгадаем  мистерията и да разберем какво има  вътре в човешкия мозък и как в него протичат различните процеси. Това ще помогне да разберем по-добре характера на човека, „- казва професорът в  MIT Полина Aникеева.

На пръв поглед, устройството изглежда много просто, но не е толкова фантастично, както в холивудските филми. Тази машина произвежда влакна, които за непосветен човек може да изглеждат като линии. Всъщност това е  революционно влакно, което може да бъде дебело  колкото човешки косъм и да съдържа седем различни канали.

Благодарение на многото канали устройството  позволява да се обменя информация с човешкия мозък, и дори да лекува болните клетки – всичко това едновременно. Тази технология може да се окаже  истински пробив в неврологията, тъй като използваните влакна са от органични материали. Те са гъвкави и подходящи за всеки човек.

„Електродите, които са имплантирани в мозъка се използват за запис на информация. На парализираните  пациенти това ще даде възможност да използват роботизирани ръце. Бихме искали да допринесем с нещо за тази област – нашето устройство може да помогне на пациенти с болестта на Паркинсон, по-добре да контролират движенията си, „- казва Aникеева.

Но може ли тази разработка  да се използва за други цели – например, за да се контролира човешкия ум или да се „зареждат“ в  мозъка някои умения?

Aникеева казва с усмивка: „На този етап не е възможно. Мозъците ни са твърде сложно устроени, а  инструментите, които имаме до момента са доста примитивни, „- казва тя.

Изследователите от Масачузетския технологичен институт признават: въпреки факта, че това ново изобретение представлява важен пробив в изследването на мозъка, може да минат  десетилетия преди тази технология да започне да  функционира на оптимално ниво.

 

Но в крайна сметка   събитията от „Матрицата“ се случват в едно много далечно бъдеще, нали?

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *