Пътепис: Селцето Педулас – Кипър

Педулас е малко планинско селце на остров Кипър. Това не му пречи да има 9 църкви, някои от които големи и внушителни. Също така е приютило известен брой големи хотели и ресторанти, банкомат, затворен банков клон, полицейско управление, медицинска част, както и плодни дръвчета, рози и т.н.

IMG_0213

Като от върха на селото, може да се види плажната ивица и средиземно море.

IMG_0322.m

Бялата сграда на снимката е малко параклисче построено от кипърска фондация. Има прекрасна гледка към плажната ивица. Прави впечатление, че няма планински пътеки за катерене, както и вероятно планински туризъм в тази част на острова. Също така няма гори и дървета. Както е видимо на снимката преобладават храсти и може би на места по някое малко дърво.

Ресторантьорът и хотелиер,  където бяхме отседнали по програма Еразъм+ , спомена, че през 2014 е валяло 6-7 пъти в селото. Затова не е учудващо, че на километри няма гори, потоци, реки и повече растителност.

Селото е едно от малкото места на острова, където има чешмяна питейна вода – от оскъдните дъждове, които падат.

IMG_0187.m

Селото не е някаква супер туристическа атракция и не се различава по нищо от повечето български села с изключение на многото пари инвестирани в Кипър. Има няколко недостроени хотела и като цяло селцето беше пусто от към туристи по средата на годината.

Кипърци ми казаха, че има повече туристи през Август месец, вероятно защото е най-топло по това време, а на планина е по-хладно. Не знам. Но освен 9-те църквички и добре направените хотели и ресторанти, в селцето няма нищо друго за разглеждане.

IMG_0199m

IMG_0201.m

Българин ме светна, че в  Кипър нямат толкова дървета и внасят дървен материал от България за ел. стълбовете, както и Гърция.

И имат много, много сладки плодове – с около 80% захар

Плодове Кипър

Параклисът на върха на хълма

Параклис Кипър

Селцето е приятно, спокойно и разбира се там е топло и горещо. Става за почивка и разглеждане, а  цените са много високи, по Кипърски стандарт.

Селцето произвежда сирене, плодове и маслини.

Това, което ми направи впечатление в Кипър е, че там хората работят. Но и гледат да изкарват пари. Вероятно защото почти всички имат големи заеми. Преди години са можели да теглят заеми до 100 000 – 250 000 евро при много лесни условия. Но сега както една кипърка ми отвърна на шегата, че може да обере банка – Нашите банки нямат пари (т.е. Кипърските).

Следва – Ако тези статии са ви интересни – може да пуснете по един коментар. И да си изберете за коя страна искате да научите и видите повече – Сърбия, Хърватска …. и т.н.

 

 

Related Posts

2 thoughts on “Пътепис: Селцето Педулас – Кипър

  1. Благодаря за интересният поглед, но от снимките не прилича на нито едно село в България:) Очакваме нови пътеписи!

    1. Въпрос на гледна точка, но до някъде съм съгласен. Просто сега от разликата във времето виждам, че те селата си приличат. Просто в това има вложени много големи суми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *