Проекти по програма Еразъм – транспортна информация и разходи – част 2-ра

При връщане от проекта снимайте и останалите документи, билети и т.н. И най-често организацията ще иска да им изпратите сканирано копие/снимано копие до определена дата. По този начин те задвижва процедурата по връщане на средствата.

След това обикновено се изисква да сложите всички!!!! документи в пощенски плик и да ги изпратите до адреса, който са ви посочили. За чужбина струва около 6-7-8лв. зависи до коя страна изпращате. Винаги използвам с проследяващ номер за всеки случай, за да няма загуби на билетите. Ако има загуба – ви остават сниманите версии, но не е препоръчително.

Обикновено писмото стига за 7-10дни бъзра поща-стандартна поща.

И после започва чакането на парите.

Ако организацията е читава, с добра организация и в държава където този сектор има добри условия – може да си получите парите бързо – до 2 седмици.

Имал съм един проект, на който ми дадоха сумата на билетите, които вече съм купил, като джобни средства в местната им валута, което е прекрасно.

Понякога парите се бавят с месеци поради различни причини. В такъв случай, в зависимост от организацията, която е организирала проекта се предприемат някои стъпки.

Ако организацията е читава – т.е. супер доволни сте от много неща и си имате уважението – е въпрос на време. Няма голям смисъл да се прави нещо, защото те обикновено няма как да ви пратят парите по-бързо поради административни усложнения.

Ако не сте особено впечатлени от организацията, можете да се обърнете към тези, които са ви пратили на проекта и да си кажете всичко.

Имал съм 2 случая на забавяне на пари поради проблеми на организациите. Едното беше с едни новаци, а другото с изпращащо българско НПО. В такива случаи можете спокойно да питате във FB какво да правите за специфичния случай. Ако се подходи добре с подходяща подкана – обикновено са ми връщали парите много бързо.

Най-бързо са ми връщали парите от Румъния (джобни) и Белгия (банков път).

По проекти обикновено не се връщат пари за градски транспорт във вашата собствена държава и не се връщат пари за такси в никой държава.

Само по един проект съм имал възможност да получа пари за билети от градски транспорт, за което организацията се е борила и е пращала писмо, да осигури покриването и на този разход. Респект, уважение и безкрайни благодарности на такава организация.

Обикновено таксата за международни банкови преводи е около 7-25Е или нещо подобно, като се поделя между 2-те страни и между участниците, така че е поносимо. 12Е/5 по 3 евро такса на човек.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *