Учените не могат да разберат причината за мистериозната геомагнитна буря на 17 март

kp_20150318Рекордна по сила за последните четири години магнитна буря в планетарен мащаб,  продължава на Земята повече от един ден. Първите признаци на засилване на геомагнитното поле бяха регистрирани на 17 март около 7 часа сутринта московско време, когато геомагнитният индекс Kp, по който се класифицират колебанията на земното магнитно поле, е превишил нивото от  5 – праг, след който случаят се определя като геомагнитна буря, съобщават от Института Лебедев.

От там допълват, че около 9 часа,  в Москва индексът е нараснал до 6, а около 15 рязко е увеличил стойността си до 8, което съответства на магнитна буря от  много високо ниво, само с един пункт под максималната стойност на скалата. Последния път в историята на наблюденията такава  интензивна магнитна буря е имало преди около 4 години – на 26 септември 2011. От тогава нивото на Kp никога не е надвишавало стойност 7.

Бурята винаги е реакция на идването към Земята от космоса на плазмени облаци, изхвърлени от Слънцето в резултат на активно събитие, често слънчево изригване. Тези облаци, които в допълнение към плазмата (заредени частици) съдържат и тяхно собствено магнитно поле, нанасят кинетичен удар по магнитното поле на Земята, което изпълнява ролята на щит. В резултат на външното въздействие земното магнитно поле излиза от равновесие, започва да се колебае, генерирайки излишък от токове. Освен това плазменият облак насища околното пространство със заредени частици, драстично увеличавайки радиационния фон в близкия космос.

Такава буря продължава от няколко часа до 1-2 дни, което се дължи както на времето, необходимо на полето на Земята да се върне в равновесие, така и на  гигантските размери на облаците от плазма, които понякога се простират на десетки милиони километри. По този начин размерът на облака често е много по-голям от размера на Слънцето, което е свързано с неговото газово-динамично разширение по пътя къмм Земята.

На какво е реагирала Земята този път сега е много трудно да се каже. През последните 4 дни на Слънцето не е имало нито едно силно изригване. Най-вероятен кандидат за източник на бурята е слънчево изригване, което е настъпило на 15 март около 5 часа сутринта, и  е било придружено от а силна емисия на маса.

В същото време самото изригване, виновник за бурята, не влиза дори и в десетте най-големи слънчеви събития за тази година, да не говорим за последните 4 години, и прогноза за събитие с такава сила никой не може да даде. Такава остра реакция на земното магнитно поле на относително слабо събитие е голяма изненада.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *