В САЩ искат да превръщат покойниците в … тор

urban-death-project-fb-2

В Америка предложиха концепцията  Urban Death Project, според  която тялото на починалия ще бъде  превръщано  в компост – органичен тор.

Новият  екологичен начин на погребение може да бъде тестван в щата Вашингтон. Същността му е такава: мъртвите ще бъдат погребвани в специални кули, които превръщат  тялото в компост. Починалият ще бъде качван на най- горния етаж, и  след шест седмици близките му ще могат да вземат  получения тор. Той може да се използва за  семейната градина или предаден в  Националния парк.

Но какви ще са  моралните и етични страни  на въпроса? Поддръжниците на проекта признават, че процедурата по погребението може да включва и елементи на ритуал. Според тях, тази церемония ни обединява с природата и показва цикличната природа на всички неща.

  Преди това  предприемачи от Белгия, предлагаха   телата на починалите да се разтварят  в алкален разтвор. Тази процедура може да трае около 3 часа . Преди разтварянето тялото ще бъде поставяно  в специален контейнер. Авторите на проекта твърдят, че веществото, образуванослед процедурата може да се изпуска в канализацията.

Проектът  Urban Death Project в случай на сериозна подкрепа ще трябва да реши редица правни въпроси. В  САЩ днес според закона,  тялото на починалия може да бъде само погребвано, кремирано или предадено  на лечебно заведение.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *