Китайски учени са модифицирали гени в човешки ембриони

DNK

Китайски генетици признаха в  научно списание, че те наистина са модифицирали генома  в редица човешки ембриони, слухове за което започнаха да се разпространяват в началото на март.

Днес тези слухове бяха потвърдени – китайски генетици, ръководени от Junjiu Huang от  университета Сун Ятсен в Гуанчжоу , публикуваха тази седмица статия в списание Protein & Cell, в която се описват  резултатите от  неуспешни опити да  адаптират бързо набиращата  популярност система за редактиране на генома CRISPR / Cas9 за манипулиране на човешка ДНК.

Както посочват авторите на статията в опит да намалят   критиките, те са използвали в тези  експерименти „мъртви“ човешки ембриони, които са били получени от тях със съгласието на пациентите от местен център за  семейно планиране и възпроизводството.

Хуан и неговите колеги се опитали да изтрият от ДНК дефектния ген HBB, причиняваща бета-таласемия – сериозно  генетична кръвно заболяване, което причинява много и  изключително неприятни последици: деформация на черепа и костите, изоставане в умственото развитие, както и редица други проблеми.

Както показал този експеримент, CRISPR / Cas9 не се  справил с тази задача – само 28  от 86  ембриона  оцеляват след редактирането на генома, и само четири от тях придобиват преработения вариант на гена  HBB. На този етап генетиците  били принудени да спрат експеримента, тъй като забелязали, че в допълнение към поправките  в зададената част на ДНК, CRISPR / Cas9 е променил структурата на генома и в „непозволени“ за него участъци.

Според учения, резултатите от тези експерименти не са публикувани в най-престижните научни списания като Nature или Science, поради това,  че те отказали  да приемат  статията  от „етични съображения“.

Въпреки това, Juang не планира да се откаже от продължаване на експериментите – по думите му, неговата група вече работи за създаване на по-точни и краткотрайни ензими, които да намалят броя на фалшивите „редакции“. Освен това  проблемът може да се състои в това, че използваните ембриони имали по  три копия  хромозоми.

Според източниците на  Nature, Juan  далеч не е  сам в тази област – в Китай има най-малко четири други изследователски групи, които провеждат подобни експерименти. Техните заключения също могат да  появят на страниците на не  особено известни научни списания в близко бъдеще.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *