Libеration: САЩ и Китай ще си поделят света, а Русия ще остане регионална държава

U.S. President Barack Obama and Chinese President Xi Jinping toast at a lunch banquet in the Great Hall of the People in Beijing„Накъде върви този свят?“ – пита френският вестник Libеration. Отговорът на този въпрос, по негово мнение, знае френският бизнесмен, бивш ръководител на производителя на строителни материали Saint-Gobain Jean-Louis Beffa. Той има доста проста, но завладяваща визия за бъдещето на нашата планета.

След края на Студената война важна роля на международната сцена играе американската свръхдържава. Внезапно  озовала се на пика на властта чрез своите усилия и разпадането на Съветския съюз, Америка управлява света, и няма никаква конкуренция, смята Beffa.

Но това време вече е отминало, счита Beffa, и сега навлизаме във втората фаза на глобализацията. И не става дума за връщане към многополюсния свят. В двадесет и първи век, светът е двуполюсен, убеден е френският бизнесмен. В света ще доминират две  страни: САЩ, които не са в упадък, и Китай, който вече е в категорията на великите сили.

Другите бързо развиващи се страни, въпреки постигнатия напредък,  не разполагат с четири характеристики на модерната власт, които биха им позволили да определят  съдбата на света, вярва експертът. Beffa определя следните четири характеристики: експортно ориентирана икономика, високи технологии, енергетика и военна мощ. На всички други страни с изключение на САЩ и Китай, винаги нещо им липсва.

Можем ли да считаме тази двойка „дяволска“? Ни най-малко, казва Beffa. Защото въоръженият конфликт вече не е основният инструмент на борба на международната сцена. Така, въпреки че китайските лидери  увеличават  военната си мощ, техните амбиции са регионални. Що се отнася до САЩ,  тази демократична суперсила води чести, но ограничени войни и няма териториални претенции.

Сцената на сблъсък на световните амбиции вече е икономиката. Според бизнесмена, САЩ и Китай ще запазят „конкурентно сътрудничество“, което ще доведе до установяването в света на конфликтно, но благоразумно съвместно господство.

Страни като Русия, Индия и Бразилия ще играят, според Beffa, регионална роля. Що се отнася до Близкия изток, средствата му за борба,  базирани на насилие и религиозен фанатизъм, са остарели. „Ислямската дъга“ от Мароко до Индонезия ще става все по-объркана зона на конфликти, към която великите сили постепенно ще губят интерес във връзка с падането на дела на арабския нефт в световното потребление, твърди експертът.

И само един играч на международната сцена – Европа – може да стане трети партньор на Съединените щати и Китай, тъй като има достатъчно на брой признаци на световна сила.

Но  Европа не трябва да влиза във военна или експанзионистична конкуренция, тя трябва да играе ролята на тих и спокоен район и да проповядва международно сътрудничество, заключава авторът.

Related Posts

2 thoughts on “Libеration: САЩ и Китай ще си поделят света, а Русия ще остане регионална държава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *