Нивото на богатството в семейството влияе върху развитието на мозъка на децата

decaГрупа от американски учени публикува интересна статия, в която се съобщава, че финансовото благосъстояние на семейството оказва пряко влияние върху развитието на мозъка на децата, които живеят в семейства.

За да докажат теорията си, учените са тествали нивото на интелектуалното развитие на  1100 деца на възраст под 20 години. Установено е, че нивото на доходите на родителите влияе пряко върху  развитието на кората на главния мозък на децата. Тези части на мозъка, които са отговорни за способността да  учат чужди езици и да четат, са значително по- развити при деца на богати родители.

Деца, чиито родители получават средно повече от $ 100 000 на година, участъците  от мозъка, отговорни за когнитивни способности и интелект, са с 6% по-високи от тези на децата, чиито родители печелят по- малко.

Учените обясняват това явление с факта, че богатите родители се стараят да внушат на децата си любов към  културата, литературата и науката  от ранна възраст, посещавайки заедно с тях театри и изложби, както и да наемат учители по различни учебни предмети. За  децата от бедни семейства такива възможности липсват, поради което те се справили с предложените тестове по-зле.

 

бел. ред. : В България има 1,3 млн. деца и почти 47% от тях са застрашени от бедност. Данните са на УНИЦЕФ. 

Related Posts

2 thoughts on “Нивото на богатството в семейството влияе върху развитието на мозъка на децата

  1. Ако имаше такава връзка, след няколко последователни поколения трябва всички да са вундеркинди. Освен това способността за ученето на езици не е критерий за интелигентност, а предпоставка за развитие. Но такава предпоставка е основно средата, на която именно се дължи по добрата реализация, но не и по налична интелигентност особено, като се знае, че няма нито еднозначна дефиниция нито обективна мярка за интелигентност. В днешно време ИИ може да демонстрира и познание на езици и математически познания от много хора, но това не ги прави по интелигентни. В една примитивна среда на оцеляване по интелигентни ще се окажат именно по бедните, защото за тях тези условия ще са по познати. Общо взето спекулациите с интелигентността са твърде много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *