Проекти по програма Еразъм – транспортна информация и разходи

В продължение на предишните статии за програма Еразъм, е време да посоча и частта с транспортните разходи.

Обикновенно към всеки проект има информация относно това, какво трябва да направите, за да ви върнат пари от транспортните разходи, като за всеки проект има лимит на сумата, която се покрива за разходи (който лимит е доста прилична сума). Има калкулатор и таблица за това, до каква сума се покриват разходите (distance calculator) http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm

Условията са следните:

1. Да използвате най-икономичния транспорт, като не се покриват полети първа класа. Препоръчва се да се ползват билети за втора класа самолетни полети и влакови такива.

По много от проектите ще ви искат изрично да посочите с какъв транспорт ще се придвижите, кога тръгвате и кога пристигате – предварително. Както и вероятно с какъв транспорт ще се прибирате в своята държава.

2. Можете да пътувате само от държавата където се намирате, ако искате да ви покрият транспортните разходи. Същото важи и обратния път на връщане.

Пазете всички билети, ако ползвате самолет, пазете бординг пропуските. Ако купувате онлайн, добре е да принтирате билета и да го пазите и се консултирайте дали въобще ви трябва принтиран билет по проекта. Обикновено е добре да имате повече документи за транспорта за всеки случай.

При покупка онлайн, може да се наложи да отидете до банката, за извлечение по сметката, за да имате документ с печат и подпис на направения разход.

При пътуване с разни карти за ЖП превоз с намаления, е добре да пазите картата и билета като документи и изрично да питате за издаването на документ удостоверяващ направения разход. В някои влакове (особено спящи вагони), по някои програми за намаления, ще ви искат билетите например.

Добре е да се подсигурявате и питате за допълнителен документ за разхода, дали ще ви вземат билета във влака и т.н. По някои проекти от тъпотия може да ви искат и касови бележки и за да не се нервирате, е добре да пазите и тях за всеки случай докато си получите парите в БГ.

Обикновено преди да се върнете от проект, ще ви искат да оставите съответните транспортни документи, които няма да ви трябват за връщане. Снимайте всичко, тъй като всичко се случва, а обикновено и самата организация организираща проекта, ще ви каже, че е добре да си снимате билетите и други документи ако има такива.

Добре е да си снимате и личната карта/ паспорта за всеки случай, да си имате снимка ако си изгубите документите. Знам за 2 случая на изпаднали паспорти от джоба на българи и намерени след това.

Също – дръжте си документите, чантата и портфейла на място където няма да ги губите защото има случай и на момиче заминаващо за Испания, което му крадат портфейла с документите за заминаване и после няма връщане на пари за транспорт.

Следва продължение

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *