Целта на руските бомбардировачи край бреговете на САЩ остава неясна

tu95„Не е ясно дали това е тест на американската отбрана, дали е патрулиране, или просто демонстрация на глобалната мощ на Москва, която в последно време се държи агресивно,“ – пише журналистът от  Los Angeles Times У. Хенингън за зачестилите полети на  руските бомбардировачи  в международното въздушно пространство край бреговете на САЩ.

Американските власти смятат появата на  руски самолети (открити на около 50 мили от северното крайбрежие на Калифорния), за „преднамерена провокация“ и „знак за влошаване на отношенията между Москва и Запада“ във връзка със събитията в Украйна, се казва в статията.

„Какво е това, втора студена война?  Какво значение има какво мислим. Те, може би си мислят, че Студената война не е свършвала“ – каза William Gortney, адмирал във  флота на САЩ, командир на Северния военен окръг, и Командването на военно – космическата отбрана на  Северноамериканския континент.

„Те явно ни изпращат сигнали.  Техните намерения ние все още не знаем.“ – цитира  кореспондентът полковника от  US Air Force  Франк Флорес, който ръководи работата на 15 радарни станции по крайбрежието на Аляска.

„Анализаторите твърдят, че правителството на Путин дава заповеди за полети на бомбардировачите за да повиши морала на армията, чиито кораби след края на Студената война бяха дадени  за скрап,  самолети не бяха  в състояние да се издигнат във въздуха, а базите –  затворени,“ – пише авторът.

Според The ??Los Angeles Times, на активизирането на Русия в Арктика “ Пентагонът отговори, след като изхарчи миналата година 126 милиона долара за модернизиране на Tin City и други крайбрежни радари в Аляска. Освен това са проведени военни учения със северните съюзници, в които наред с други неща,  стратегическите бомбардировачи на САЩ за първи път от 2011 г. насам летят над Арктика.

Миналата седмица, четири Б-52 изпълниха синхронен кръгов рейс в Арктика и Северно море, по време на който  участваха в отработка на прихващане във въздуха заедно с изтребители от Канада, Англия и Холандия. Във  ВВС [US]  казват, че от следващата година на базата в Аляска Eyelson може да бъдат разположени  първите изтребители от новото поколение F-35. “

В едно от подземните помещения на военната  база “ Elmendorf-Richardson“ в Анкоридж, където пред  светещите екрани седят операторите на РЛС, на  стената  са закрепени „261 отметки с червена звезда. Всяка от тях означава успешно прихващане на руски самолет от американски пилоти.“ От 1983 г. в  базата са засекли  424 руски самолета, в голямата си част – по време на Студената война, се казва в статията.

„Като правило, светещите точки на екрана – това са  търговски самолети, които се обозначават или  разговарят с местните ръководители на полети, – казва авторът. – Но някои самолети мълчат.

Ако командването реши да реагира, се  вдига  слушалката, на която е написано с червени букви „спешно излитане“. В караулното помещение в непосредствена близост до пистата, където са пилотите на  постоянно дежурство на F-22, звънецът звъни. Пилотите се  спускат по пожарните тръби и тичат към изтребителите F-22 Raptor, които се държат подгрети в  малки хангари. “ Според изданието  самолетите са в  пълно бойно снаряжение.

„Издигайки се във въздуха, пилотът трябва визуално да идентифицира  другия самолет. F-22 може да лети почти три пъти по-бързо, отколкото тромавия бомбадировач Ту-95, така че най-важното – е  да може да  забави,“ – казва Хенингън. Разказвайки за една от тези мисии, в  която са прихванати шест руски самолета, неназован американски пилот заяви: „Те чувстват присъствието ни. Това е всичко, което е необходимо.“.

„Ние стоим тук като заключени, така че когато е възможно, винаги излизаме на чист въздух,“ – казва  друг  служител. В свободното си време  ловува  мускусен бик и  зайци. „Руснаци никога не съм виждал.  Във всеки случай, поне досегаtu95“ – казва той.

Източник: Los Angeles Times

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *