Учените предложиха старостта да се отчита от 74 години

starСредната възраст следва да бъде удължена с  девет години, а отчитането на старостта да започне не от  65 години, а от  74, се казва в  ново проучване. Учени от Международния институт за приложен системен анализ твърдят, че старостта трябва да се  определя не по абсолютната възраст, а по това колко  (средно за страната) му остава на човек да живее. Новото проучване е  публикувано в списание PLoS One.

Според учените старостта започва, когато на човек му остават да  живее  15 години или по-малко. За следвоенното поколение (родените в Съединените щати и Европа в периода  1945-1960 година), това означава, че до 74 години те се считат за средна възраст.

„Концепцията за  старостта се променя с времето. Преди двеста години хора на  60 са се считали за грохнали старци. Сега това  са  просто зрели хора, както ми се струва“- отбелязва ръководителят на изследването демографът Сергей Щербов. В бъдеще, казва той, възрастните хора все повече ще приличат на съвременните млади.

Според учените, предложена от тях  граница между средната възраст и старостта позволява да се забави  ръстът на  дела на възрастните хора сред населението на Европа.

Изследователите подчертават, че 60- годишните вече не са болни, зависими от близките и неспособни  да работят, и този факт държавните структури  следва да имат предвид при изчисляване на възрастта за пенсиониране. Във Великобритания, например, тя е 65 години, но към  2030-та година правителството планира да я  повиши до 68 (първоначално тази мярка е насрочена за  2046 г).

Според други геронтолози  и социолози, старостта сега , безусловно, започва по-късно отколкото преди  сто или дори петдесет години.

„Сегашните седемдесетгодишни се чувстват на петдесет. Но от това не следва  да се определи конкретна възраст за настъпване на старостта. Между богатите и бедните [в   Обединеното кралство] разликата в продължителността на живота е девет години, а [разликата в продължителността]  на здравия живот  е цели 19, „- казва Алън Уокър (Alan Walker) от Университета в Шефилд.

2 thoughts on “Учените предложиха старостта да се отчита от 74 години

  1. Това за България не важи!60 годишните никой няма да ги вземе на работа защото са не пълноценни а може и да се налага с памперсите да ходят на работа!На тази възраст българинът е почти напълно амортизиран!Което значи,че човек от тази възраст и нагоре ще бъде подложен на гладна смърт въпреки платените осигуровки през цялото време на работоспособността си.Което си е честа проба „законно“ ограбване на личността. Така че тези идеи в България просто нямат почва за развитие!Ограбване и нищо друго това не цели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *