В цяла Русия възстановяват противоядрените скривалища

317968Бомбоубежищата, изоставени през 90-те години на миналия век, се проверяват и се привеждат в готовност  и за случай на ядрена война.

За  това пише  „Politonline.ru“, позовавайки се на източник в Министерството на извънредните  ситуации.

Той е отбелязал, че тези дейности се вършат без да се привлича вниманието на пресата и обществеността, за  да се избегне ненужна паника, но повечето скривалища  са възстановени, по-специално  под болници, фабрики и жилищни сгради – на мястото на  складове и изоставени мазета сега има нормални укрития.

Обсъжда се и въпроса за провеждане на учения с  населението – необходимо е да се образоват хората за  разбиране на ситуацията и дисциплина, в противен случай при  тревога много от тях просто няма да обърнат внимание на това, или ще започнат да правят  снимки и видео, за да се  хвалят в интернет. Информация за намирането на скривалище има в кметството,  на други места има само неофициални и неточни данни.

Повечето от убежищата в Москва наскоро са  реорганизирани, оборудвани с вентилация, вода, дизелови генератори, там се съхраняват  лекарства и храни.

Специалистът е потвърдил, че много бомбоубежища са оборудвани сега по стандартите на Съветския съюз, в тях  има всичко необходимо, дори плакати, разясняващи правилата за оцеляване в случай на необходимост.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *