Вирусът на глупостта е заразил половината човечество

algalvirus

  Вирусът се предава от   растения на    животни,  като заразява и хората, пише  списание „Философски камък“.

Макар  тази история да не е толкова  страшна като зомби апокалипсиса, и да е малко по-вълнуваща  от действието на  паразита Toxoplasma (който въздейства на 1/3 от човечеството), наскоро е открит вирус във водорасли, който въздейства  неблагоприятно върху  умствените способности на хората, или поне върху  тези, които живеят близо до океаните.

В действителност  тази вирусна култура е доста революционна. На първо място  защото това е първият известен пример за вирус, който  напълно преодолява границите на „царството“ и мигрира от растенията към животните. Вирусът, наречен ATCV-1, се появява за първи път в проби, взети от тъканите на човешки мозък преди няколко години. Първоначално се предполага, че той е влязъл   в тъканта след смъртта на пациентите. Тази  „посмъртна хипотеза“  бързо е развенчана, когато вирусът започва да се открива и  в гърлото на хората с психични заболявания.

Експертът по инфекциозни заболявания Robert Yolken от школата по медицина Johns Hopkins  в Балтимор, Мериленд, и колегите му изследвали патогени, които играят важна роля при  появата на психични разстройства. Те не знаели, че ATCV-1 съществува, но търсенето в базата данни позволило  да се идентифицира вируса, който обикновено  заразява някои видове сладководни зелени водорасли.

Последващо изследване на 92 здрави доброволци показва, че 43% от тях са заразени с вируса, и това е свързано с намаляване на познавателните им  способности  с около 10%. За да се гарантира, че това  всъщност най-вероятно е само корелация, а не причинно-следствена  връзка, когнитивните експерименти се повтарят при мишки. (При това са взети  под внимание комплексни променливи и генетични различия при работа с хора).

Изненадващо, но намаляване на когнитивните способности с 10 % е  точно възпроизведено и при  мишките. Също така може да се определи, че инфекция с вируса ATCV-1 променя  нивото на експресия у  1300 гени  в тъканите на мозъка!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *