5 причини, поради които САЩ остават единствената в света свръхдържава („Time“, САЩ)

228053313

Свръхдържава – това е страна, притежаваща достатъчно количество военна, политическа и икономическа сила, за да бъде в състояние да убеди нации в други части на света да правят неща, които те иначе не биха направили. Експерти побързаха да определят  Китай за следващата суперсила – същото важи и за обикновените американци – но слуховете за  упадъка на Америка  са силно преувеличени. В ключовите  категории за могъщество Съединените щати ще запазят господстващо положение в обозримо бъдеще. Следните факти показват защо Америка все още е единствената в света свръхсила и защо тази ситуация скоро няма да  се промени.

1. Икономика

Китайската икономика се разраства с безпрецедентна скорост. Въпреки това значение има не само размерът на икономиката – а  също така и  нейното качество. Според Световната банка, БВП на глава от населението в САЩ през 2013 г. възлиза на 53 042 долара; в Китай тази цифра е само   6 807 долара. С други думи, малко от впечатляващия растеж на китайската икономика стига до джобовете на  китайските потребители – страничен продукт на икономиката, задвижвана от големи държавни предприятия, а не от  частния сектор. Обобщените показатели на  растежа в Китай  вероятно са по-високи, но именно американската икономика позволява на  своите граждани да растат заедно с нея.

И сега икономиката на САЩ е  основата на световната финансова система. Повече от 80% от всички финансови транзакции в света са направени в долари, както и 87% от сделките на  валутния пазар. Докато светът продължава да се отнася с  такова доверие към американската валута и икономическата и  стабилност като цяло, икономиката на САЩ ще запази водещата си позиция.

2. Военна сила

Военното превъзходство на Америка никой не може да оспорва – и точка. На  Съединените щати се падат  37% от глобалните военни разходи, и  те харчат за  отбрана четири пъти повече от Китай, който  по този показател на второ място. Съединените щати доминират на земята, в открито море, във въздуха и в космоса. В резултат на неудачите на  Америка в Близкия изток, американската армия е с   насинено око, но войните в Ирак и Афганистан  повече свидетелстват за променящия се характер на военните действия, отколкото за упадъка на американското военно превъзходство.

Терористите и партизански групи създават проблеми за обикновените въоръжени сили, което  се дължи на естеството на техните формации. Съединените щати в крайна сметка трябва да се научат да изпълняват не толкова мащабни операции, за да отговорят на тези предизвикателства. Въпреки че  конвенционалните  оръжия  не сдържат терористите, те въпреки това,  продължават да изпълняват отлична работа за ограничаване на враждебни нации.

3. Политическо влияние

Политическата власт се осъществява в много измерения. За Съединените щати да предоставят чуждестранна помощ е ефективен начин за циментиране на политическото си влияние в световен мащаб. През 2013 г. Съединените щати са изразходвали  за финансова помощ  32.7 милиарда долара, а на второ място е Великобритания – 19 милиарда. Оказва се, че парите са в състояние да осигурят активно политическо сътрудничество със страните в  трудно положение.

Но за да има политическа сила в чужбина, е необходимо на първо място да има стабилност у дома. САЩ имат най-старата съществуваща национална конституция в света и имат силни институции и върховенство на закона, които я  съпровождат. Въпреки, че  е далеч от перфектен, този  документ, създаден от бащите-основатели, се развива  заедно с народа си. Следващите цифри  показват постоянната  привлекателност  на съществуващата система: 45 милиона живеещи в САЩ човека са родени в чужда страна. Това е четири пъти повече, отколкото в страната, която е на второ място. За много хора в света Америка продължава да бъде идеалното място да започнат нов живот.

4. Иновации

От 9 от  най-големите световни технологични компании  8 са в Съединените щати. С оглед на нарастващото значение на сектора на технологиите това е много важно. В продължение на десетилетия Америка показва загриженост за енергийната си независимост, но днес Америка е номер 1 в света по добив  на  петрол и природен газ, което до голяма степен се дължи на развитието на технологията на хидравлично разбиване – резултат от проучване на държавата  и частните енергийни фирми.

Американските изследователски университети и изследователски организации са най-добрите в своя клас, и това позволява на нацията да насочи своята креативност точно там, където е най-необходима. И Америка харчи пари, за да запази целостта на сравнителните си предимства:  30% от всички средства, отпуснати в света за научни изследвания и развитие се падат на    Съединените щати.

5. Култура и стил на живота

През 2012 г. американците са изразходвали за дрехи за домашни любимци $ 370 милиона.  Според последните данни на фонда Charities Aid Foundation, американците са на първо място в света, когато става въпрос за оказване на помощ на непознати хора.

Тези статистически данни могат да изглеждат несвързани, но взети заедно те потвърждават факта, че американците продължават да се наслаждават на качество на живот, каквото не съществува в други части на света. Ако сложите всичко заедно с американската сила в икономиката, армията, в политиката и в иновациите, не е изненадващо, че САЩ  днес са на привилегирована позиция в света. Всъщност – суперсила.

Ian Bremmer : These Are the 5 Reasons Why the U.S. Remains the World’s Only Superpower

Related Posts

One thought on “5 причини, поради които САЩ остават единствената в света свръхдържава („Time“, САЩ)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *