И Сорос заговори за нова световна война

sorosМилиардерът   Джордж Сорос заяви категорично, че  е обезпокоен от възможността да има нова  световна война, съобщи marketwatch.com

Много зависи от здравето на китайската икономика, каза Сорос в реч пред конференцията в Бретън Уудс на Световната банка. Ако усилията на Китай по пренасочване  от износа, като основа за развитие, към вътрешното търсене, не  успеят, то има „вероятност“  управниците на Китай да  способстват създаването на външен конфликт, за да запазят страната обединена и да задържат властта.

„Ако има конфликт между Китай и военен съюзник на Съединените щати, като например Япония, няма да е  преувеличено да се каже, че сме на прага на трета световна война“ – каза Сорос.

Военните разходи се увеличават в Русия и Китай, каза той. За да се избегне този сценарий, Сорос призова САЩ да  направят “ голяма отстъпка“ и да  позволят  на Китай да се присъедини към кошницата от валути на Международния валутен фонд. Това би направило юана потенциален конкурент на долара като световна резервна валута.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *