Къщи на 8000 години бяха открити до Мурсалево

ancient-double-storey-houses

Български археолози откриха край село Мурсалево на 67 km от София селище от неолита. Общо учените са открили  около 60 къщи, построени преди почти 8000  години, съобщава Sofia Globe. Някои от сградите са на два етажа и са достигали височина от 8 м. Между къщите е имало три широки улици. Според изследователите, селището е имало ясня планировка.

Разкопките са правени в рамките на  строителството на магистрала „Струма“.

Според археолозите, хората, които са живели на това място са дошли от Анадола (Мала Азия). Конструкциите са построени от глина с дървени скелети.

Вътре в къщите археолозите са открили следи от огнища, камъни за мелене на  зърно, както и керамични съдове. Освен това са  открити и раковини, които очевидно са използвани за създаване на гердани. На територията на населеното място археолози открили на една линия дълбоки ями с  дълбочина 4 м. Тяхното предназначение  остава загадка.

Related Posts

One thought on “Къщи на 8000 години бяха открити до Мурсалево

  1. На територията на населеното място археолози открили на една линия дълбоки ями с дълбочина 4 м. Тяхното предназначение остава загадка…
    загадка е само за профаните вече се добре се знае, че това са ями за съхраняване на зърнени храни, което е практика при поселищния живот на дедите ни, така наречените траки…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *