Китай изстреля в космоса мистериозен „обект“

2015_5$largeimg11_May_2015_012207920Китай развива технологии за космически войни, смятат в  Пентагона

Пентагонът предупреждава, че Китай реализира „разрушителна“ космическа програма, за отстраняване  и  унищожаване на  спътниците на други страни, както и редовно демонстрира  ядрени подводници в Индийския океан, пише  tribuneindia.com.

Това се посочва в годишния доклад на Министерството на отбраната на САЩ за военните заплахи, идващи от Китай през 2015 г. В документа, представен пред Конгреса, се разказва  за мистериозен „обект“,  който  Пекин е извел  в космоса по балистична траектория с максимална височина до  30 000 km. Тази траектория минава близо до геостационарната орбита, където се намират комуникационните  сателити и такива за сондиране на Земята на други страни.

„Обектът“ е излязъл на  околоземна орбита 9.5 часа след старта. В доклада на Пентагона пише, че „обектът“ не е идентифицирам, а  само е  установено, че „профилът на изстрелването не прилича на традиционните космически ракети-носители и балистични ракети или апарати, използвани за научни изследвания.

Може би това е било тестване на  технологията за противокосмическа отбрана.  “ Китай продължава да разработва  различни възможности, с цел да ограничи  или да  предотврати  използването на космическите средства на противника, включително с разработване на лъчево (лазерно) оръжи и средства за заглушаване на сателити“, предупреждава докладът на Министерството на отбраната.

САЩ изразяват загриженост, че „Китай се занимава с по-нататъшно развитие на разрушителни космически технологии, които представляват заплаха за всички миролюбиви народи.“

Related Posts

One thought on “Китай изстреля в космоса мистериозен „обект“

  1. И добре правят китайците набивайки американските „канчета“ давайки им да разберат, че света не е само техен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *