Китай създаде алтернатива на Световната банка

full

Азиатски страни подписаха меморандум за създаването на Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB), която трябва да се превърне в алтернатива на Световната банка.

Споразумението бе подписано от 22 държави, включително – Китай, Индия, Сингапур, Виетнам, Филипините, Монголия, Бангладеш, Бруней, Камбоджа, Казахстан, Кувейт, Лаос, Малайзия, Мианмар, Непал, Оман, Пакистан, Катар, Шри Ланка, Тайланд и Узбекистан.

Между другото, вече съществуващата Азиатска банка за развитие (ADB) не се счита от Китай като алтернатива на Световната банка или МВФ, предаде Асошиейтед прес.

Новата кредитна организация, по-специално, ще се занимава с финансирането на пътища и железопътни линии, електрически централи и далекосъобщителни мрежи в Азия, които, според експерти, ще поддържат регионалната икономика.

Предложението за създаване на банката бе направено преди една година от китайския президент Си Цзинпин . Toгава  Китай заяви, че е готов да внесе по-голямата част или дори цялата сума от 50 милиарда долара начален капитал на банката. Китай очаква, че частните финансови институции  също ще осигурят допълнителни $ 50 милиарда капитал за AIIB.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.