Китай: Войната със САЩ е неизбежна

1432531830419-300x169Държавно издание предупреждава за война в  Южнокитайско море, ако Съединените щати не  се оттеглят, пише in.reuters.com

Китайски държавен вестник заяви в понеделник, че „войната е неизбежна“ между Китай и Съединените щати заради  Южнокитайско море, ако Вашингтон не престане   да настоява  Пекин да спре  изграждането на изкуствени острови в спорната водна територия.

Global Times, влиятелен националистически таблоид , собственост на официалния вестник на управляващата комунистическа партия  „Женмин жибао“,  посочва в редакционна статия, че Китай е решен да завърши строителните работи в Южнокитайско море, наричайки ги „най-важната,  последна линия“  за страната.

Редакционната статия се появи на фона на нарастващото напрежение около проекта на Китай  за мелиорации в архипелага Спратли в  Южнокитайско море. Миналата седмица Китай заяви, че е „изключително недоволен“, след като шпионски  американски самолет прелетя над района в близост до рифа, а  двете страни се обвиняват взаимно в  провокиране на нестабилност.

Китай трябва  „внимателно да се подготви“ за потенциален конфликт със Съединените щати, се казва в статията.

„Ако окончателният подход на САЩ се състои в това, че Китай трябва да прекрати дейността си, войната между САЩ и Китай в Южнокитайско море е неизбежна“, – пише вестникът.

„Силата на конфликта ще бъде по-висока от това, което хората  обикновено си представят, когато говорят за ситуацията като за „търкания „.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *