Проучване: Всяка инфекция снижава нашия IQ

big_1548155Ново проучване показва, че инфекциите влияят  на познавателните способности, измервани по скалата  IQ. Това проучване е най-голямото по рода си и показва ясна връзка между нивото на инфектиране и склерозата.

Всеки  може да страда от инфекции. Но  учените от Дания са установили, че проблемите не винаги завършват след лечението – всички последващи инфекции могат да повлияят неблагоприятно върху познавателните способности, измервани чрез тест за IQ.

„Нашите изследвания показват връзка между хоспитализация в резултат на инфекция и увреждане на  нивото на  познавателните способности  средно с 1.76 точки IQ. Хората с пет или повече контакти с болнични инфекции, имат коефициент на интелигентност с 9.44 пункта по-нисък от средния за страната.

190 000 души са взели  участие в проучването

Изследването е национално и е засегнало  190 хиляди датчани, които са родени между 1974 и 1994 г., и преминали тест за IQ между 2006 г. и 2012 г. 35% от тези хора лежали в болница заради някаква инфекция преди да  тестват своя IQ.

Според ръководителя на изследването, някакво обяснение за повишения риск от склероза и познавателни способности поради инфекции учените имат: „Инфекциите могат да повлияят на мозъка не само пряко, но и чрез периферния възпаление, които засягат мозъка и умствените способности“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *