Русия спря транзита на товари на НАТО в Афганистан

iРуският премиер Дмитрий Медведев подписа указ за премахване на разрешението за транзит на оръжия и други военни товари на НАТО в Афганистан през руска територия, пише Би Би Си.

В документа, публикуван на официалния сайт за правна информация се посочва, че решението е взето във връзка с прекратяването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2001, според която е разрешено транзитното преминаване на военни товари за Афганистан през Русия.

Резолюцията призова всички държави да съдействат на Международните сили за сигурност в Афганистан (ISAF). В тази връзка в 2008 г. Русия прие резолюция за разрешаване транзитното преминаване през нейна територия на стоки за военните от ISAF.

През декември миналата година, Съединените щати и НАТО официално приключиха активната фаза на операцията в Афганистан. Беше договорено, че част от войските ще останат в страната след изтеглянето на основните войски.

В момента броят на войските на НАТО в Афганистан се оценява на 13 000 души, от които близо десет хиляди са американските войници. В началото на 2015 г. в страната се активизираха ислямистките групи, във връзка с което властите поискаха Вашингтон да забави изтеглянето на своите войски.

Related Posts

One thought on “Русия спря транзита на товари на НАТО в Афганистан

  1. Получи се така,че ги пуснаха през територията си а те за благодарност-Подпалиха военния конфликт в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *