Трансплантацията на глава ще помогне на богатите хора да постигат безсмъртие

headtransplant-650x364Мозъчната трансплантация е стъпка към безсмъртието, казва италианският неврохирург, който планира да проведе първата трансплантация на човешка глава. Sergio Canavero стана известен по цял свят, след като разказа на пресата за невероятния си проект.

Sergio Kanavero се надява да проведе първтa такава операция през 2017 г. Вече дори е намерен  потенциален донор, изразил желание да легне под ножа на хирурга. Въпреки това много експерти се отнасят критично към самата операция и свързаните с това етични аспекти.

В интервю за CNN президентът на Американската асоциация на неврохирурзите Hunt Batjer сравни операцията за трансплантация на глава (или тяло) със смъртта.

Не бих пожелал това на никого, а и не бих позволил на никой да ми го причини , защото има неща, по-лоши от смъртта.

На свой ред Kanavero разказа за LaPresse.it, че е намерил спонсори, желаещи да финансират проекта, както и лекари и хирурзи, които желаят да участват в операцията.

Ако се инвестира в проекта, това означава, че се вярва в него. В противен случай никой няма да инвестира в него парите си – казва хирургът, отбелязвайки, че за операцията ще са необходими около $ 10 милиона инвестиции и 150 персонал, включително лекари и техните сътрудници.

Операцията ще продължи около два дни. Охладената глава ще бъде отстранена от тялото на пациента и ще бъде пресадена на тялото на донора, като бъдат свързани кръвоносните съдове и залепени краищата на гръбначния мозък.

След операцията пациентът ще остане в кома за около месец, така че да укрепне неговия организъм. За укрепване на нервните връзки гръбначният мозъкът ще бъде стимулиран с имплантирани електроди.

Kanavero казва, че трансплантационната хирургия на глава (или тяло) може да бъде първата стъпка към безсмъртието:

Ние сме една стъпка по-близо до увеличаване на продължителността на човешкия живот, за неопределен период от време, тъй като 80-годишен пациент, който получи ново тяло ще бъде в състояние да живее още 40 години.

Ученият смята, че за подобрения на технологията ще са необходими около пет години, след което тя ще окаже „невъобразими последствия“ и „завинаги ще промени историята на човечеството.“

В отговор на критиките, Kanavero отбелязва, че опонентите му се чувстват застрашени, защото те не са могли да постигнат същите резултати. Той също така казва, че хората психологически трудно ще приемат такава операция, тъй като те се страхуват от безсмъртието.

И освен това , според хирурга, хората се притесняват, че трансплантационната хирургия на глава ще бъде прерогатив само на богатите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *