Украински сценарий в Македония?

kumanovoЗа тази неделя в Македония е  планирана голяма опозиционна демонстрация: във въздуха се усеща   огромно напрежение.

„Това е така , защото след сблъсъци между полиция и предполагаеми  терористи в град Куманово, по време на които загинаха осем служители на правоохранителните органи,  става все по-очевидно, че това, което се случва в Македония не е само вътрешна политика – в това е замесена  също и Русия“, – пише колумнистът на австрийския Der Standard Adelheid Vеlfl. Политическите анализатори започнаха да говорят за украински сценарий в Македония.

Така например,  генералният  секретар на лондонския Liberal International  Емил Kирджас смята, че в Македония е станал  „сблъсък на американски и руски интереси.“ Кирджас  не вярва, че неотдавнашната оставка на шефа на разузнаването Сасо Mиялкова  и на министъра  на вътрешните работи Гордана Янкуловски свидетелстват за капитулация на  правителството. Русия, продължава експертът, е  заинтересувана  министър-председателят на Македония Никола Груевски да остане на власт.

Кирджас е  удивен, че Русия след дълга пауза отново започна да се намесва в събитията на Балканите. Според него, след провала на проекта на газопровода  „Южен поток“ основната задача за Русия е реализацията на алтернативния  „Турски поток“ заедно с Македония, Сърбия и Унгария.

За тази цел, Русия трябва да „има свое“ правителството в Скопие, доколкото единствената алтернатива на  отказалата се да участва в проекта България,  е Македония, казва Кирджас.

Руското външно министерство, което преди това рядко обръщаше  внимание на Македония,  в последно време проявява  активност. Първият случай на активност в  това направление  датира от 31 януари тази година, когато правителството на Македония съобщи, че ръководителят на македонската опозиция Зоран Заев,  подготвял  преврат в страната.

В същото време Заев, припомня авторът,  започна да публикува протоколи от подслушани телефонни разговори, за да докаже  корупцията и ексцесиите на сегашните власти. Русия заподозря  в подкрепа на предполагамия преврат чуждестранна  разузнавателна  служби – считайте –  американците – и обяви дестабилизиране на ситуацията, която би могла да доведе до изостряне на  вътрешните етнически конфликти в страната.

За втори път Русия коментира ситуацията в Македония на 21 април, когато в село Гошинце, разположен в района на град Куманово на границата със Сърбия и Косово, се появи  група въоръжени мъже с емблеми на албанската Армия за национално освобождение.

Според изявленията на руската страна, албанците са скандирали  политически и етнически заплахи, и  Moсква  видя в това доказателство за „остри етнически проблеми“ като изрази надежда, че международната общност ще подкрепи македонското правителство, което  се опитва да възстанови реда. А този инцидент в Гошинце  не е документиран по никакъв начин, казва журналистът.

Трети път  Moсква напомни за себе си, като назова антиправителствените демонстрации повод за  дълбока загриженост, и предупреди, че опозицията и поддържаните от Запада НПО се опитват да организират „цветна революция“ в Македония.

Такава реторика, коментира  авторът, „поразително напомня на  украинския сценарий, в който Москва също се противопоставяше на смяната на  режима, а  Съединените щати бяха  За“.

Източник: Der Standard

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *