За масова смърт на пчели съобщиха фермери в САЩ

pic_475328c5782c76c7ae093a523c19dcbd

През последната година, от април 2014 г., повече от 40 процента от пчелните семейства в САЩ са загинали . Най-зле са нещата  в Оклахома – 63,4%, а най-добре  -на  Хавайските острови – 13.9%. Това съобщи  CBS News, позовавайки се на предварително проучване на американски ентомолози и пчелари.

Експертите са анализирали данните за състоянието на повече от шест хиляди пчелини, които през зимния сезон  2014-2015 г. са  управлявали около 400 000 пчелни семейства. Тези стопанства представляват 14.5% от всички пчелини в  САЩ. Около две трети от земеделските производители са посочили, че процентът на смъртност в  колониите през зимата е по-голям, отколкото са очаквали.

Експертите спорят за причините за смъртта на колониите. Някои експерти обвиняват за това паразитите от вида Varroa Oudemans, от които се оплакват пчелари с малки  колонии. Паразитите се разпространят бързо сред насекомите, и както отбелязват учените, фермерите в този случай не  обръщат достатъчно внимание на мерките за противодействие на разпространението им.

Други експерти виновен обвиняват за смъртта на пчелите производителите на неоникотиноиди – пестициди, използвани за защита на зърнени култури, плодове и зеленчуци от вредители. Смята се, че тези съединения блокират нервните окончания на пчелите, карайки ги да умират от глад.

До 17 токсични пестицида има в прашеца, събиран от пчелите в Европа

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *