Американец бе освободен след 43 годишен престой в единична килия

0163Окръжният съд в САЩ реши да освободи 68-годишният Аlbert Woodfox след като той е бил затворен  43 години в единична килия.

Първоначално Woodfox е осъден през 1967 г. за въоръжен грабеж. През 1972 г. е признат за виновен за убийството на охранител по време на бунт в затвора и е изпратен в единична килия.

Woodfox два пъти е признаван  за виновен за убийството на пазача в затвора, но и двата пъти присъдите  по-късно са отменени. Сега съдията е забранил на  прокурорите да искат признаване на Woodfox за виновен за убийството на охранителя за трети път. Самият Woodfox отхвърля всички обвинения срещу него.

Съдът в Луизиана също така е взел под внимание възрастта на затворника и лошото му здраве.

Активисти за правата на човека нееднократно са настоявали властите на САЩ незабавно да прекратят задържането на Woodfox в единична килия.

Както бе посочено от представители на Amnesty International, това е един от малкото известни случаи, когато  в Съединените щати човек фактически е  лишен от възможността да общува с други хора толкова дълго време. Според тях, осъденият е  държан в килия с размери два на три метра 23 часа в денонощието, отбелязва Би Би Си.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *