Гражданите на Европа искат по-малко ЕС – при това навсякъде

EU_flag_1„Всички избори от последните седмици – от Великобритания и Полша до Италия, и по-специално Дания – преминаха еднакво. Навсякъде хората гласуваха за намаляване на властта на ЕС, депортиране на бежанците и за национализъм, който се считаше от мнозина за отдавна захвърлен на бунището на историята.“ – пише кореспондентът на германския вестник Die Welt Дирк Шумер.

Това, продължава авторът, може да се третира по различни начини – да се одобрява или да се критикува, но победителите от последните няколко дни се наричат ​​Дейвид Камерън, възнамеряващ да изолира Великобритания и да ограничи властта на Брюксел, Aнджей Дуда, който стана новият президент на Полша заради любовта си към отечеството и недоверието към Европа.

В тази връзка следва да се спомене датския християнски социален патриот Tулесен Дал, който бе в състояние да направи своята враждебна към мигрантите партия основна политическа сила . А и в Италия, италианския премиер от социалдемократите Ренци сериозно бе „наказан“ на местните избори: в традиционно лявата „цитадела“ Венеция спечели бизнесменът Бруняро с програмата си, като обеща справедливост и ред.

Испанското движение Podemos поради своята критика към политиката на икономии отбелязва громен наплив от поддръжници. Не е ли неясната коалиция на неотроцкисти и военни националисти в Гърция знак за това , че европейците предпочитат национални решения вместо единен ЕС? – пита авторът като признава, че днес навсякъде в Европа се случва отхвърляне на Европейския съюз.

„След хиляди години националните войни и геноцид разумният човек едва ли може да бъде срещу транснационалната обединена Европа. Независимо от всичко, Европа за съжаление стигна до това“, – казва авторът.

Рязкото завиване на европейците към нов национализъм ще продължи и по-нататък, на фона на продължаващите вълни от имигранти, високата цена за гръцката криза и намаляването на бюджетните средства, казва Шумер в заключение. В същото време „гражданите следват ясна логика: те вече не са склонни да толерират реда, в който печалбите на компаниите безнаказано ще изтичат в чужбина, а при тях ще отсядат всички нещастници от цял ​​свят“, счита авторът.

Източник: Die Welt

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *