Полша ще въоръжи десетки хиляди цивилни

plСкоро Министерството на отбраната на Полша ще започне да въоръжава паравоенни организации, в които ще влязат полски граждани, на фона на конфликта в Украйна и страхувайки се от руска атака, пише германския вестник Die Welt.

Независими паравоенни организации като FOP (Федерация на отбранителните организациите) и Strzelec („Стрелец“) ще получат от Министерството на отбраната на Полша оръжия, боеприпаси и достъп до стрелбища. Също така военни инструктори на тези организации ще бъдат обучавани във Висшето училище на сухопътните войски във Вроцлав, пише Йорг Винтербауер.

Официално FOP, която ще бъде оглавена от съветника в Министерството на отбраната на Полша и съветник на НАТО за обучение на украински войници, бившият генерал Богуслaв Пацек, ще започне да функционира на 17 септември – годишнината от съветската окупация на Източна Полша през 1939 година. Във FOP, както се казва в материала, ще се включат седем вече съществуващи полски паравоенни организации, обучаващи граждани по стрелба с оръжия, използване на ръчни гранати и атака на сгради.

В новата организация, според Пацек ще има най-малко 100 хиляди човека, а основните им задачи ще бъдат възпитаване в патриотизъм и готовност да защитават страната си на младите хора, помощ на властите в мирно време, при извънредни ситуации като наводнения, както и изпълняване на функциите на звена за териториална отбрана в случай на военни действия. В допълнение организацията, както счита Пацек, ще бъде в състояние да предоставя помощ на цивилното население, да регулира трафика и дори да изпълнява военни функции.

Но на доброволческите паравоенни организации, казва авторът, се появиха критици, които настояват, че е необходимо да се инвестират предназначените за доброволците средства за модернизация на армията. Те привеждат аргумента, че в случай на истинска война тези организации няма да имат стратегическо значение: те не могат да се противопоставят на модерна армия.

Източник: Die Welt

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *