Средновековието настъпва …

dolar

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните граждани в развитите страни е достигнала застрашителни размери и може да достигне ниво,  типично не за  развитите  социалните икономики, а за  Средновековието.

От 1980 г. неравенството в доходите на гражданите, живеещи в 34 държави от  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), расте непрекъснато, достигайки днес най-високото ниво за  последните тридесет години. Това заключение е направено от експерти на ОИСР в  годишния доклад на  организацията, посветен на оценката на финансовото благосъстояние на гражданите. Ако още  преди 30 година доходите на 10% от  най-богатите хора са били средно седем пъти повече от тези на най-бедните 10%, през 2013 г. тази цифра вече е достигнала  цифрата 9,6. В Съединените щати  разликата се е увеличила  от 15,1% до 18,8%, отстъпвайки само на нивото на  неравенството в Мексико.

В Германия  10% от населението има активи, равни на активите на  60% от приходите на всички германски домакинства: богатите германци печелят 6,6 пъти повече от най-бедните. От друга страна, 60% от германците имат на разположение само 6% от всички активи в  страната. За сравнение, във Великобритания богатите имат  10,5 пъти повече от бедните, във Франция – 7.4, в Швеция – 5.8. Така, ситуацията в Германия, в сравнение с други държави-членки на ОИСР е „повече или по-малко нормална.“ Експерти от ОИСР отбелязват, че разпределението на доходите в Германия остава „стабилно“ и не се е променило дори под влиянието на финансовата и икономическа криза от 2008 г.

Но  общите тенденции, идентифицирани от анализаторите, свързани с разрива на  приходите, предизвикват сериозно безпокойство. Защото  продължаващата финансово  разслоение може да  доведе не само до неблагоприятни социални последици, но също така и да има отрицателно въздействие върху икономическия растеж. Така, според организацията, темпът на растежа на световната икономика би бил 4,3% по-висок, ако  едновременно не се увеличаваше  неравенството в доходите на хората. Основен проблем според експертите от ОИСР е  сегашната ситуация на пазара на труда, тъй като почти една трета от хората в развитите страни сега работят  “ не на договор, не на пълен работен ден или по  временна заетост.“ Поради това има  рязък спад на частта на гражданите, чиито доходи и професионални умения се отнасят до „средния диапазон“.

С цел намаляване на неравенството в доходите  анализаторите препоръчват  да се премахнат всички пречки пред майките, за да могат и те да работят,  да се намалят  съществуващите различия в заплатите на мъжете и жените, както и да се направи образование за децата от най-бедните семейства по-достъпно. Приоритет трябва да има създаването  в страните от ОИСР на повече работни места,“ предоставящи  възможности за кариерно развитие и инвестиции.“

В допълнение, експертите препоръчват и  по-високи данъци за най-богатите граждани.

Related Posts

One thought on “Средновековието настъпва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *