Стивън Хокинг е готов за евтаназия

hoking

Известният британски физик Стивън Хокинг, който страда от амиотрофична латерална склероза, заяви, че е готов за  евтаназия. Тази стъпка Хокинг ще направи ако усети, че се е превърнал в бреме за близките си.

73-годишният Стивън Хокинг е не само един изключителен учен, който има големи теоретични трудове в областта на космическите изследвания , но е и медицинска загадка. Защото  Стивън не е  починал от амиотрофичната латерална склероза, която му е  открита малко след като навършва 20 години, а продължава все още да живее.

Впрочем  болестта убива всичките си жертви в рамките на няколко години след поставяне на диагнозата. Като правило, жертвите на АЛС умират от дихателна недостатъчност. Въпреки това, Стивън Хокинг е един от само двамата човека в света с документирана АЛС, които по някакъв начин са се стабилизирали. Вторият човек е  известният китарист Jason Becker.

В интервю  известният физик казва, че ако някога се почувства в тежест на близките си, или се сблъска с непоносима болка,  ще  прибегне до евтаназия. Според Хокинг, непровеждането на евтаназия за неизлечимо болни хора е абсолютно неприемливо.

„Аз ще разгледам  възможността за доброволно оттегляне от живота, само ако се сблъскам с  много силна болка, или почувствам, че нямам какво да дам на науката, а за  близките си хора съм  просто бреме, – казва ученият. Засега нямам планове за доброволно оттегляне от живота. И да съм проклет, ако умра, преди да открия нови тайни на Вселената. „

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *