Учени са открили древен ядрен реактор на 1,8 милиарда години

През 1972 г. служител в завод за преработка на ядрено гориво забелязал нещо подозрително в обичайния анализ на урана, получен от естествен минерален източник в Африка.

Заедно с природния уран, материалът, който бил изследван, съдържал три изотопа – три форми с различни атомни маси:

уран 238, най-често  срещан в света;

уран 234, най-редкият;

и уран 235, изотоп, който е желан, тъй като може да издържа ядрена верижна реакция.

В продължение на седмици  експерти от френската комисия за атомна енергия (CEA) остават объркани, пише Secrets of the FED..

На други места в земната кора, на Луната и в метеорити, атомите на уран-235 атома съставляват 0,72%. В пробите, извлечени от източника Окло в Габон, бивша френска колония в Западна Африка, уран-235 бил 0.717%. Тази малка разлика била достатъчна, за да насърчи френските учени да продължат проучването, което показало, че общата маса на уран-235 е около 200 кг. Този уран, изглеждало, че бил извлечен в далечното минало. Днес това количество е достатъчно за да се направят половин дузина ядрени бомби.

Изследователи и учени от цял ​​свят се събират в Габон, за да продължат проучването на урана от Окло.


Намереното в Окло изненадва всички присъстващи с това , че мястото е всъщност модерен подземен ядрен реактор, който не се вписва в нашите съществуващи научни знания. Изследователите смятат, че този древен ядрен реактор е на около 1,8 милиарда години, и е използван в продължение на най-малко 500 000 години. Учените са провели няколко други тестове в урановата мина и резултатите са оповестени по време на конференция на Международната агенция за атомна енергия. Според африканските новинарски агенции, учените са открили следи от продукти на делене и горивни отпадъци на различни места в участъка.

Невероятно е, но нашите сегашни ядрени реактори не са сравними с този огромен древен, нито по вид, нито по начина на работа. Дължината му се простирала на няколко километра. A термичното влияние върху околната среда било ограничено само до 40 метра. Но още по-изненадани били изследователите от това, че радиоактивните отпадъци не са се премествали извън пределите на тази точка, тъй като те все още са съхраняват в геоложки резервоари в района.
Учените наричат ​​ядрения реактор в Окло „естествен“, но самият факт на съществуването му излиза далеч зад пределите на нашето разбиране. Някои изследователи, участвали в изследването заключават, че полезните изкопаеми са били обогатени в далечното минало, преди около 1.8 милиарда години, за да се даде началото на спонтанна верижна реакция. Учените са открили също, че вода се е използвала за смекчаване на реакцията така, както и съвременните ядрени реактори се охлаждат с  графитно- кадмиеви пръти, предотвратяващи реакторът да влезе в критично състояние и да се взриви.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

One thought on “Учени са открили древен ядрен реактор на 1,8 милиарда години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *