Защо богаташите и началниците са психопати и обратното

psyПопулярният британски журналист Джон Ронсън в книгата си „Психопат-тест“, по която в Холивуд ще снимат трилър с Скарлет Йохансон, изразява интересна идея за психопатите.

Според писателя, те най-често се срещат сред богаташите. Следва да се отбележи, че психопат според науката това не е луд, а просто човек със специално устройство на психиката, отличаващо се с невъзможността да се възприемат емоциите на другите, да изпитва състрадание и следователно готов без угризения да наврежда на други хора.

От Business Insider анализирали най-новите изследвания на тази тема и са събрали няколко общи черти, свързващи богатите и успешни хора с психопатите. Следва един такъв въпрос : дали си струва такова богатството или е по-добре да си обикновен човек?

Липса на състрадание

Учени от университетите в Амстердам и Калифорния през 2008 г. са установили, че по-заможните хора са склонни да показват по-малко емоция в комуникациите и при такива трагични ситуации, като например смъртта на любим човек.

Нарцисизъм, илюзия за превъзходство

Психологът и лауреат на Нобелова награда по икономика Даниел Канеман изследвал „успехите“ на няколко заможни хора и стигнал до заключението, че основната роля в постиженията им е изиграл добрия късмет. Но самите богаташи, според учения, не осъзнават или не искат да осъзнаят това и вярват, че са постигнали всичко само с труд, уникални умения и знания. „Илюзията за превъзходство и съвършенство – това е, в което всички те са дълбоко убедени“ – цитира учения The Guardian.

Ласкателства, манипулация, и „фалшив чар“

Във Великобритания психолози изследвали основните черти и поведение на 39 топ мениджъри на различни компании, както и няколко затворници, осъдени за престъпления с различна тежест. Изследователите установили определени сходства в психологическите портрети на богатите и затворниците по някои показатели. Сред основните съвпадения учените отбелязват тенденция към ласкателство и манипулиране за постигане на целите.

Абсолютна липса на съвест

Психопатите, като правило, не осъзнават, че вършат лоши дела, те са склонни да обвиняват за своите грешки другите, казва журналистът Джон Ронсън. Какво е това разкаяние тези хора също не знаят, сигурен е авторът на „Психопат-тест.“ В интервю за Forbes Jon Ronson дава за пример бизнесменът със скандална репутация Aлберт Дънлъп, ръководител на някога успешната корпорация Sunbeam. Служителите го наричали ​​почти Резачката. И всичко това защото Албърт обичал да уволнява хората най- често без причина, според настроението си. Заради нездравословната му страст към господство и саморазправи с подчинените бизнесменът е включен в класацията на най-лошите мениджъри на всички времена.

Егоизъм

Би трябвало богатите да са по-щедри, отколкото небогатите. В края на краищата те имат много пари, и значи да даряват за добра кауза, например – не им е трудно. Въпреки това, в действителност това не е така. Проучване, проведено от изследователи от Университета на Калифорния в Бъркли, с участието на хора с различни доходи, показва, че тези, чийто доход е по-малък, са склонни да жертват средства за хора в нужда с 44 процента повече. В проучването психолозите също така отбелязват, че бедните хора са склонни да проявяват спонтанно състрадание, докато с богатите това почти никога не се случва.

Неетично поведение

Подобно на психопатите, за много от богатите хора е присъщо неетично поведение в ежедневието. Това се посочва в резултатите от проучване, проведено от Националната академия на науките на САЩ. Според него заможните хора са склонни да:

Нарушават правилата за движение и в същото време не изпитват разкаяние;
Да лъжат и да крадат на поразия партньори, колеги, приятели;
Да мамят винаги за да увеличат шансовете си за победа ..

Склонност към скука и липсата на тръпка

Повечето психопати са отегчени от живота. Те, както и повечето богати хора, изпитват липса на силни усещания. Много психопати нараняват другите, вършат лоши неща, само за да получат адреналин, пише списанието Psyholоgy Today. Нарцисизъм, скъперничество, егоизъм и способност за манипулиране – това не са единствените неща, с които могат да се „похвалят“ богаташи и психопати. А от психопатите, като цяло, дори има какво да се научи. Например как да запазим спокойствие в критични ситуации и да оставаме невредими.

Източник: happyphilosophy.ru

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *