Bloomberg: Драхмата не съществува в природата? Странен случай с кредитна карта

88

„Отдавна плашещата всички валута се промъкна в сметката, която била представена на журналист в хотел“ – съобщи Bloomberg. От 28 юни до 4 юли кореспондентът на тази новинарска агенция Мейхул Сривастава живял в атинския хотел Hilton. След като платил нощувките с кредитна карта Visa, издадена от Citigroup Inc., той открил, че в полето „валута за плащане“ се появил надпис „Drachma EQ.“

Перспективата за излизането на Гърция от еврозоната е все по-реалистична, въпреки че „гръцкото правителство и представители на ЕС повече от шест месеца работят усилено, за да го избегнат,“ се казва в статията. Еврото все още остава официалната гръцка валута, напомнят авторите.

Репортери отбелязват, че указаната във фактурата сума е равна на сумата в евро, която Сривастава трябвало да плати. В същото време вариантът, че новата гръцка драхма, ако се стигне до нейното връщане, ще се търгува 1: 1 към еврото, икономистите игнорират като малко вероятен. „Ако Гърция бъде принудена да въведе отново драхмата, тя, вероятно, бързо ще се обезцени към световните валути,“ – се казва в статията.

Журналистите съобщават, че “ опитите да разберат как се е е случила тази подмяна на валутите, не са дали резултат.“ В Citigroup и Visa отказват да коментират.
Говорителка на Hilton Worldwide Holdings Inc. казва, че сметката не е представена в драхми, а в евро, но името на банката, обслужваща хотелската верига, отказа да съобщи. На следващия ден след като Bloomberg започна да се интересува от причините за казуса, в онлайн- разписките за транзакциите се появиха промени- сега вместо „Drachma EQ“  пише: „EURO GR“.

Източник: Bloomberg

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *