Маските паднаха: ЕС планира да отстрани „комунистите“ Ципрас и Варуфакис от властта

ciprasВ зависимост от резултатите от референдума в Гърция, пише thetimes.co.uk.

Гърция няма да получи и цент нови заеми от програмата за финансова помощ от ЕС, докато Алексис Ципрас и Янис Варуфакис са на власт, защото Германия ще блокира всяка такава сделка, разказва пред The ​​Times един от най-влиятелните политици в Европа.
„Днес има един такъв въпрос: ние вярваме ли на Ципрас и Варуфакис? Отговорът е ясен за всички страни -“ Не „- е казал високопоставеният германски консерватор.

Той също така хвърля светлина и върху опитите на Европейския съюз да отстрани Ципрас и лявото крило на СИРИЗА от власта, независимо от резултата от гласуването на 5 юли.

Ако министър-председателят и министърът на финансите на Гърция останат на постовете си, дори и след като на референдума хората кажат „да“ в неделя, след това Атина няма да има шанс да получи нова парична помощ, казва той.

В съответствие с правилата на Европейския механизъм за стабилност (European Stability Mechanism) –  фонда за спасяване на еврото, германския парламент, или Бундестага, има право да налага вето или блокиращ глас по нова програма, като, например, тази, която се появи след искане на Гърция.

Високопоставеният германски консерватор казва още, че управляващият Християн – демократическия съюз на Ангела Меркел и неговите съюзници-  баварският Християнсоциален съюз (CSU) ще блокират всяко искане направено от двойката, описвана като „комунисти“, ако е на власт.

„В моята партия ХДС има много колеги, които ще отговорят с „не“ на искането на Ципрас и Варуфакис. Без съмнение. Тъй като просто няма вече доверие. Ние не можем да дадем повече пари на нашите данъкоплатци на ненадежден партньор като  Гърция“ – казва той.

Планът на ЕС се състои в това да се получи „да“ на референдума, представяки нещата така става, че става  дума за оттегляне от еврозоната, а не за мерки за строги икономии, като  след това в случай на победа да изхвърли СИРИЗА от политическата сцена след очакваната оставка на Ципрас.

„Ние ще направим всичко възможно, за да се получи „Да“. Тогава ние ще се нуждаем от ново правителство, и ние трябва да предприемем съответните действия“, -казва източникът.

Политикът е показал, че социалистът Мартин Шулц, председател на Европейския парламент, е участвал в тайни преговори, включително може би с г-н Ципрас, който той вижда като умерен политик и „споделя виждането на движението СИРИЗА.“

Целта е да се създаде „техническо правителство“ като предпоставка за новия план на ЕС за оздравяване, включително умерените депутати в СИРИЗА, за да се избегнат нови избори.

Ако получим „не“ като резултат от гласуването, което означава, че СИРИЗА ще остане на власт, германският консерватор казва: „това е всичко“ и Гърция трябва да напусне еврозоната, след фалит по кредитите на ЕЦБ на 20 юли. „Ние ще говорим за програми за хуманитарно спасение, но не и за повече [помощ],“ – казва той.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *