Ниското образование е по-смъртоносно и от тютюнопушенето

143642603Липсата на образование за здравето на човека е толкова опасно, колкото и пушенето. Такъв неочакван извод са направили американски учени от университета в Колорадо.

Ниското ниво на образованието може да скъси живота на човек 10 години, считат американски изследователи. По тяхно мнение липсата на средно образование застрашава човек с нездравословни диети, дълги смени и тежък физически труд, влошаване на умствените способности. Авторите на изследването са изследвали информация за жителите на САЩ, като започнали от 1925 г., за да определят в каква степен нивото на образование се отразява на смъртността.

Получените резултати позволяват да се допусне, че повишаването на общото ниво на образование на населението може значително да удължи продължителността на живота. Американските учени са установили, че разликата в смъртността между притежателите на различни образователни равнища варира значително с течение на времето. Колкото по-дълго човек живее, толкова по-важно е образованието за здравето му.

Така например с годините намалява смъртността сред тези, които са завършили средно образование, но много по-силни смъртността спада за притежателите на университетски дипломи. А хората с непълно средно образование умират по-рано заради тежката физическа работа.

Заплащането на такава работа не е твърде високо, защото повечето хора не се придържат към здравословен хранителен режим. Липсата на образование също така пречи на мнозина да разберат важността на профилактиката на различни болести чрез физическа активност, правилен дневен режим, както и с редовни прегледи при лекари.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *