Суперизригване на Слънцето може да унищожи човечеството

zkhzh21Британското правителство е разработило планове за евентуални  катастрофални проявления на космическия климат, в които акцентът е върху подготовката на държавата за супермощно изригване на Слънцето. Населението на Великобритания се предупреждава за последиците от такова супер изригване, включително и за глобални нарушения на цялата публична инфраструктура. Правителството призовава обществеността да се подготви за най-тежки последици.

Разбира се слънчева буря заплашва не само Великобритания, но и цял свят. В доклада се казва, че светът ще получи само 12 часа, за да се подготви за удара, когато огромна експлозия с високоенергийни частици се откъсне от повърхността на Слънцето и се насочи към нашата планета. Ако емисията е достатъчно силна, то тя може да прати останките на човешката цивилизация в каменната ера. Докладът разглежда по-оптимистична версия на събитията с по-малко катастрофални резултати, но и те предвиждат големи щети и водят до пълен хаос.

Докладът предупреждава, че GPS ще се изключи за три дни, парализирайки всякакъв вид транспорт , включително железопътния, което ще затрудни евакуацията на пострадалите. Стационарните и мобилни телефони няма да работят изобщо. Ще бъдат засегнати сателитните и радио комуникации, използвани в авиацията и корабоплаването, и това може да продължи няколко дни.1

Електрическите мрежи ще се изключат и тяхното възстановяване ще отнеме значителен период от време. Планът, разработен от правителството на Обединеното кралство, е предназначен да помогне на обществените служби да се подготвят за катастрофалните последици от „космическия климат“. Планът беше публикуван от британското правителство, като очертава какво трябва да се направи за справяне с такова събитие.

В документа се предупреждава, че най-вредният елемент в тежкия космически климат е изригването на коронарна маса, когато се излъчват високоенергийни частици в космоса.

Слънчевата активност може да произвежда рентгенови лъчи, високо енергийни частици и коронарни изригвания на плазма. Ако такива изригвания са насочени към Земята, такъв потенциал ще  предизвика широкомащабни последствия в целия свят.

Опасни слънчеви събития заплашват Земята на всеки 100 години. Последното голямо изригване , което поразява  Земята е „Карингтонското събитие“, когато се разразява мощна геомагнитна слънчева буря през 1859 г. и е най-голямото космическо събитие за последните 500 години. Тогава технологиите са все още слабо развити и щетите не са били критични, въпреки че системите на телеграфа в целия свят просто се стопяват.

Докладът препоръчва на населението да се готви за слънчева буря. Шофьорите трябва да имат хартиени карти, които да им помогнат да пътуват, тъй като GPS мрежата няма да работи поне 3 дни.

Великобритания е най-добре подготвената страна в света за такива събития. Ето защо се прогнозира период за възстановяване на инфраструктурата и около три дни. В доклада се отбелязва, че другите страни ще бъдат подложени на много по-големи разрушения на инфраструктурата и за възстановяване те ще се нуждаят от много повече време.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *