Туск към Ципрас: „Няма да напуснете тази стая, докато не се договорим“

550Статия за европейските ценности, такива, каквито ги усещаме на гърба си всеки ден, и които кой знае защо ни ги натрапват като върховно удоволствие….

„На добрата половината от лидерите на ЕС не и оставаше нищо друго по време на епичната 17-часова среща на високо равнище, освен само да наблюдава метафоричното разпъване на кръст от страна на Германия на министър-председателя и министъра на финансите на Гърция в ранните часове понеделник сутрин“ – пише The Times.

„Тормозът“, както го характеризира кореспондентът Bruno Waterfield, в голямата си част се е извършвал в офиса на Доналд Туск, председател на Европейския съвет. В един момент, след тричасово заседание Туск, който си признава, че в младежките си години е бил футболен хулиган, се наведе над масата и каза на Ципрас: „Вие няма да напуснете тази стая, докато ние всички не се договорим“. A френски представител споделя: „Това бе изключително трудно, дори жестоко.“

„След като в Брюксел става 6 часа, настъпва най-мрачният час на срещата: Гърция се доближи на опасно разстояние до изхода от еврозоната, след като Ципрас отхвърли искането на Германия да прехвърли държавни активи в размер на 50,00 милиарда евро – повече от 25% БВП на Гърция – във фонд, управляван от Европейския съюз „, – пише Waterfield.

Всичко, което получи, бе малка отстъпка: фондът ще бъде в Атина, а не в Люксембург.

Това изискване, представляващо особено голяма загуба на икономическа независимост за всяка държава в мирно време, беше последната капка, и това беше последвано от отстъпки по редица въпроси – от повишаване на ДДС, до намаляване пенсиите и търговията в неделя, пише авторът.

„Гръцкият ляворадикален лидер не само се подписа под мерките, отхвърлени от народа му в референдума на 5 юли, а отиде много по-далеч, като се съгласи да постави Гърция под ръководството на Комисията и служителите на МВФ до 2018 г.,“ – се казва в статията.

„Това бяха най-трудните преговори, които някога съм виждал – казва един европейски дипломат. – Имаше момент на унижение, особено от страна на Германия, а Еврозоната вече няма да бъде същата“.

„Италианският премиер Matteo Renzi, по прякор „Матадорът“ „за шокиращия му и агресивен стил на поведение на срещата на върха на ЕС, в почивката в коридора сграбчи за яката холандския премиер Марк Рюте, – пише Waterfield. Renzi бе ядосан, че Рюте се обърна на пленарната сесия към всички лидери на ЕС. Той настоя гръцкото правителство да уволни работещите в публичния сектор, взети отново на работа след като СИРИЗА дойде на власт през януари. “

Очевидец заяви: “ Renzi каза на Рюте да не се бърка в бизнеса на други хора. Имаше кавга (без физически действия), която спря само след като между тях застана премиерът на Белгия Шарл Мишел..“

„Ние се лишихме от страната, която се намира в сърцето на на нашата цивилизация, тя е част от нашата култура, част от нашия начин на живот“ – каза президентът на Франция Франсоа Оланд – сякаш намеквайки, че Германия и други северноевропейски „ястреби“ са недостатъчно цивилизовани, отбелязва авторът. „Германия и други страни поискаха Grexit. Аз отхвърлих този вариант“ – заяви Оланд.

Източник: The Times

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *