Алцхаймер настъпва застрашително в цял свят

alchaymerСпоред прогнозите най-вероятно към 2050 г. броят на хората, страдащи от деменция ще се утрои. Сега около 47 милиона пациенти са с деменция. Съвсем скоро те ще достигнат 132 милиона, съобщава Международният институт за изследване на болестта на Алцхаймер.

Нарастващият брой на случаи с болестта на Алцхаймер, основно е свързан със застаряването на населението на Земята. Днес в света има 900 милиона човека, които са над 60 години. През следващите 35 години броят на представителите на тази възрастова група ще нарасне със 185 процента в страните с ниски доходи и с 239 процента в бедните страни.

Засега не е намерено ефективно средство срещу тази болест, но учените продължават да правят нееднозначни заключения.

Например проучване, проведено в Университета Стоуни Брук, показва: позата в която човек спи, се отразява на риска от болестта на Алцхаймер.

Известно е, че по време на сън, мозъкът се освобождава от различни токсини. Според изследователите, при хората, които спят на една страна, а не по гръб или корем, мозъкът се изчистват от повече опасни съединения.

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.