Фидел Кастро за 89-ия си рождeн ден поиска милиони долари от САЩ

kastroЛидерът на кубинската революция Фидел Кастро зяви, че Вашингтон дължи на Хавана „много милиони долари“ за щетите, причинени от санкциите, пише Асошиейтед прес, позовавайки се на статия, публикувана в кубински медии на 13 август, в деня на 89-ия му рожден ден.

Кастро отбелязва, че Куба „никога няма да спре да се бори за мир и благоденствие на всички хора, независимо от цвета на кожата и страната на произход на всеки човек на планетата“. Освен това той пожела на всички граждани „равни права за здравеопазване, образование, труд, храна, сигурност, култура, наука и хуманно отношение към тях. “

За 14 август е планирано посещение в Куба на държавният секретар на САЩ Джон Кери. Той ще издигне американското знаме над посолството. Това е първото от 1945 г. посещение на Острова на свободата на ръководител на американската дипломация.

Съединените щати и Куба започнаха тайни преговори за възстановяване на отношенията в средата на 2013 година. Обама и Кастро потвърдиха това намерение на 17 декември, 2014 г. След това в Хавана и Вашингтон се проведоха няколко срещи по този въпрос. Като една от стъпките, насочени към възстановяване на двустранните отношения, Обама на 14 април започна процес на изключване на Куба от списъка на САЩ на държавите, спонсориращи тероризма.

След като през 1959 г. в Куба избухна революция и на власт дойдоха бунтовниците, ръководени от Фидел Кастро, през 1960 г. САЩ налагат търговско ембарго срещу Куба, а през 1961 г. прекъснаха дипломатическите си отношения с републиката.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *