Мърдок: Светът е на ръба на глобална криза

murdokМедиамагнатът Рупърт Мърдок смята, че световната икономика отново е стигнала  до ръба на пропастта, а следващата стъпка е началото на нова мащабна криза.

Това Мърдок пише в своя Twitter, в отговор на срива на фондовия пазар в САЩ. Той отбеляза, че бързо намалява стойността не само на акциите, но и на суровините, и това може да бъде сигнал за началото на следващата  глобалната криза. Но сега избягването на  негативните ефекти на новия срив ще е  много по-трудно, отколкото  възстановяването от финансовата криза през 2008 г.

Защото  централните банки в света са изразходвали значителна част от своя „арсенал“: ресурсите за борба с новата буря вече не са  толкова много. Според него, за сериозни проблеми в световната икономика указва и това, че фондове, банки, фирми са натрупали в  балансите си огромни суми пари, но не бързат да инвестират в реалната икономика.

Анализаторът на  Goldman Sachs Джеф Кюри казва, че, ако се съди по последния цикъл, може да са необходими 15 години, за да се преодолея свръхинвестициите. „Светът  просто е паднал по корем“ – заключава той.

Експерти посочват, че не всички суровини се държат еднакво. Цените на въглищата са започнали да намаляват през 2011 г., суровият  нефт се е задържал  до средата на 2014 г., цените на селскостопанските продукти са силно зависими от времето. Но  загрижеността относно икономическите перспективи на Китай особено се засили през последните няколко седмици, отчасти заради срива на фондовия пазар на Китай и внезапната  девалвацията на юана този месец.

От началото на годината цените на почти всички основни стоки (енергоресурси, промишлени  метали и култури), отбелязват намаление от порядъка на 10-20%.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *