Мистериозните бели петна на Церера са генератори на атмосфера

zkhzh9Мистериозните бели петна по повърхността на планетата джудже Церера, открити от сондата Dawn, веднага след пристигането и, станаха още по-загадъчни – оказва се, че тяхната материя постепенно се изпарява в Космоса, създавайки един вид атмосфера над тях, пише Space.com.

„Ако се гледат петната под определен ъгъл, се вижда нещо като мъгла или дим, който се появява и изчезва в строго определен период от време. Светлите петна на Церера вероятно сублимират (превръщат се от лед в пара), под въздействието на лъчите на Слънцето, и тази пара или изтича в Космоса, или създава подобие на атмосфера в това ъгълче на планетата-джудже „- заяви пред Space.com Кристофър Ръсел (Christopher Russell), ръководител на мисията Dawn.

Според планетолога, съществуването на такава мъгла или „атмосфера“ е най-убедителният аргумент в полза на това, че белите петна са залежи от лед, а не отлагания на минерални соли.

Активността на тези петна , както и относителната младост и някои други характеристики на повърхността на Церера, обяснява Ръсел, предполагат, че недрата на планетата не са напълно безжизнени, както се смяташе досега. Ръсел и някои други членове на екипа на Dawn дори вярват, че под повърхността на Церера може да съществува океан от течна вода.

Екипът на Dawn отбор се надява, че преходът на сондата на нова орбита ще им помогне да проверят тези хипотези и да разкрият нови тайни от живота на планетата – джудже.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.