Най-отдалечената от Земята галактика се намира на 13.1 милиарда светлинни години

zkhzh2Астрофизици са регистрирали излъчване от най-отдалечената от Земята галактика, се казва в прессъобщение на обсерваторията Кек в Хавай (САЩ), публикуванп в четвъртък.

Галактиката EGSY8p7 се намира на разстояние 13, 1 милиарда светлинни години от нас, и ние я „виждаме“ така, както е изглеждала само 585 милиона години след Големия взрив. Изследователите са използвали инфрачервения спектрометър MOSFIRE за да определят възрастта на галактиката, регистрирайки т.нар линия Лайман-алфа в нейния спектър.

При тези изследвания за учените е интересно не само откриването на най-далечната галактика, но също така и факта, че са били в състояние да регистрират линията Лайман-алфа линия в нейния спектър. Съгласно теоретични изчисления Вселената е била непрозрачна за такова излъчване първите 400 милиона години поради факта, че е била запълнена с неутрален водород, който с течение на времето се е йонизирал.

Регистрацията на линията Лайман-алфа от галактиката EGSY8p7 позволява на учените да смятат, че около някои галактики водородът се е йонизирал по-рано. Може би това се дължи на факта, че йонизиращо лъчение в такива галактики е било особено силно, се казва в статия в списание Astrophysical Journal Letters.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *