НАСА праща Curiosity да огледа марсианския рак

originalЕдна от последните снимки на повърхността на Марс от НАСА възбуди интернет потребителите, които забелязаха на нея гигантски рак.

На снимката, представенa от НАСА, милиони хора забелязаха силуета на гигантски рак с десет крака и сега искат агенцията да прати марсохода за да провери достоверността на откритието ако, разбира се, мистериозното животното все още е на мястото си.

От НАСА са скептични. Астрономът Сет Шостак, който се занимава с проекта за търсенето на извънземен разум SETI казва, че подобни съобщения за необичайни обекти се появяват поне веднъж седмично.

„Тези, които ми изпращат такива снимки винаги се вълнуват, тъй като твърдят, че са видели нещо, което не може да се намира на прашната повърхност на безжизнената планета“ – цитира The Huffington Post Шостак.

Експертът смята, че това е само игра на човешкото въображение, а потребителите виждат само това, което искат да видят. Това е парейдолия – визуална илюзия, при която човешкото око смята желаното за действително .

В официалният коментар на НАСА се казва, че странният силует, наподобяващ гигантски рак не е нещо друго, а скала с високо съдържание на минерали, сходна по състав със земния кварц.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *