Наскални надписи в китайска пещера прогнозират тежка суша през 2030 г.

Международен екип от учени е открил в китайска пещера уникални наскални надписи: те описват какво влияние са имали засушаванията през последните 500 години върху местното население, и дават възможност да се предскаже появата на нови засушавания. Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.

srep12284-f2

Жителите на планинския район Цинлин, където се намира пещерата Dayuy, описана от учените , в продължение на 500 години писали по стените това, което се случва с климата и времето в региона. Според записите в периода 1520-1920 г. е имало седем големи засушавания.

„Сухото време може да е една от причините за упадъка на културата. Когато хората нямат вода, неминуемо възникват трудности и се изострят конфликтите „, – отбелязват авторите на изследването.

Изследователите анализирали надписите в пещерата Dayuy и стигнали до заключението, че сушата е причинила гибелта на династиите Тан, Юан и Мин. Получените данни и построените модели за прогнозиране на климата позволяват на учените да предположат, че в края на 2030 г. Китай ще пострада от поредната тежка суша.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *