Учените потвърдиха: На кометата 67P / Чурюмов – Герасименко има органични вещества

philaeПрез ноември миналата година модулът Philae на Европейската космическа агенция излетя от космическия кораб „Rosetta“ и се насочи към повърхността на кометата 67P / Чурюмов – Герасименко . След като кацането научните инструменти на модула, известни като Ptolemy и COSAC, веднага заработиха и започнаха да документират химичния състав на газовете и праха на повърхността на кометата.

Няколко дни след историческото кацане учените, отговарящи за този проект, обявиха, че сондата Philae е намерила органични молекули. Но подробна информация за откритието не бе представена.

И сега, след няколко месеца упорит труд на страниците на научното списание Science, експертите на Европейската космическа агенция обясняват, какво именно е открила сондата Philae на кометата 67P .

Да, на кометата наистина има органични молекули.

Праховите проби, събрани от Philae при кацането на кометата, съдържат 16 органични компонента, 4 от които 4 (метилизоцианат, ацетон, пропионалдехид и ацетамид) никога досега не са били откривани на повърхността на комети.

По отношение на пробите газ, се оказва , че те съдържат  водна пара, въглероден двуокис, въглероден окис и други органични компоненти, между които има и  формалдехид.

Учените са много доволни от това откритие, тъй като някои от откритите компоненти, са градивните елементи на живота, с други думи, това са правилните съставки за образуването на по-сложни структури, които, когато се комбинират могат да образуват  живот.

„Някои от тези компоненти бяха намерени от инструмента Ptolemy. А научният инструмент COSAC, от своя страна, е изиграл ключова роля в пребиотичния синтез на аминокиселини, захари и нуклеотидни бази – съставките на живот. Например, формалдехидът участва в образуването на рибоза, която присъства в такива молекули като ДНК. „

Въпреки, че няма доказателства, че кометата 67P / Чурюмов – Герасименко може да бъде дом на живота, фактът, че тя съдържа органични компоненти могат да говорят в полза на това кометите може да са доставили на Земята необходимите съставки за неговата поява.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *