В Дания ще се появи град без автомобили

pic-02-08-2015-2058561До  датския град Орхус ще се появи малкият град Nye, в който ще бъде напълно забранен автомобилния транспорт. Това съобщават властите на Кралство.

Според чиновниците,  в града постоянно ще живеят около петнадесет хиляди души. Създаване на екологично място за живеене е една от точките в стратегията за развитие на датските градове, приета преди шест години.

Nye трябва да се превърна в супермодерно зелено предградие, където иновативните технологии ще са в хармония с природата. Този уникален град ще има мрежа от трамваи и голям брой велосипедни алеи. Гражданите, които идват тук с автомобили и мотоциклети ще бъдат задължени да оставят своите автомобили, паркирани на голям паркинг извън границите на града. Очаква се, че строителството на Nye ще трае пет години.

Carfree city е понятие, което предполага създаване на населените места, където хората могат да пътуват само пеша, с екологично чист обществен транспорт и транспорт, задвижван от мускулна сила: колела, тротинетки, скейтбордове, ролкови кънки.

Много стари градове в Европейския съюз са се появили дълго преди изобретяването на автомобила, затова в техните исторически центрове продължават да съществуват зони, свободни от коли. Освен това, в Европа и Азия вече е започнало изграждането на ултрамодерни градове като горния, където ще бъде забранено за коли.

През 2000 г. писателят Jay Crawford публикува книгата «Carfree», в която описва идеалния проект за населено място, напълно лишено от автомобилен транспорт. Изглежда, че неговите мечти се сбъдват …

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *