10 навика, които ограбват вашето щастие

navikВсички хора на тази планета имат едно абсолютно неуникално желание – да бъдат щастливи. Но щастието няма  точни параметри, така че ние всички се движим  в различни посоки в търсене на своята конкретна цел. Всеки има своя собствена представа за щастието. Но не всичко е толкова просто, а  някои от нашите навици предизвикват чувство на постоянна неудовлетвореност и  ние се чувстваме нещастни. А това се отразява на емоционалното ни състояние, затова в наш интерес е да се отървем от тези лоши навици, защото те крадат ценното за  нас  щастие. Врагът трябва да се знае лично, затова  психолози са установили десет навици, които причиняват разрушителни емоции и чувство за нещастие.

1. В очакване на подходящия момент

Постоянно да се чака подходящия момент за да промените своя живот – ужасно безполезен навик: така можете да прекарате целия си живот. Не си губете времето и изпълнявайте  вашите планове. Хората, които са в очакване на подходящия момент, обикновено не правят нищо. Човешкият живот е кратък, и вие трябва да се опитате  да направите  всичко, за да направите живота си и този  на вашите близки да станат по-добри и по-щастливи.

2. Безинтересна работа

Скучната работа за заплата може да отрови живота на дори и най-позитивния човек. Писателите често в сравняват подобна работа със затвор. За съжаление в съвременния  свят много хора са принудени заради  икономическите си проблеми да  изразходват  живота си в нелюбима  работа. Но вие не трябва да се отказвате  от себе си, за да работите без интерес и страст.  Конфуций е казал за това: „Изберете любимата си работа, и няма да ви се наложи да  работите и един ден от живота си.“

3. Завист

Ако се вгледате в хората около вас, изглежда че има само успешни хора. Това е страхотно. Но е трудно да се устои на изкушението постоянно да сравнявате своите постижения с успехите на другите. Не знаейки пълната картина, човек често  се оценява негативно,  в сравнение с успеха на хората около него, а това   разрушава самочувствието му. Определете своите фактори и показатели за успех и, без да поглеждате към другите, вижте собствените си цели.

4. Страхове и тревоги

Страховете и тревогите много често са неверни по природа: те могат да ви лишат от много интересни възможности. Не позволявайте на страха да ръководи живота ви. В крайна сметка, ако се  страхувате да направите нещо ново или драматично да промените ситуацията, ще чувствате само разочарование в собствените си способности. Знае се, че е трудно да се устои на страховете, но позволете на себе си сами да промените живота си към по-добро.

5. Ненавист

Омразата предизвиква много проблеми, но не решава нищо. Излишъкът от негативни емоции  има отрицателно въздействие върху психическото благосъстояние. А  омразата – това е много силно чувство, и  може да съсипе живота ви. Но да я криете от себе си е безполезно и вредно. Да се отървете от омразата не е толкова лесно – на помощ  може да ви дойде само любовта. Изглежда невъзможно, но се опитайте да замените  една емоция с друга – като резултат няма да губите  много сили за  разрушителни чувства и ще  бъдете  в състояние да канализирате  енергията си за постигане на собствените си цели.

6. Променете всичко веднага

Веднага да се промени всички е  невъзможно, а  неоправданите очаквания могат само да унищожат вярата в себе си. Променяйте ситуацията постепенно, насочвайки я в желаната посока.

7. Преувеличаване на проблемите и трудностите

Според китайските философи, трудността  е нова възможност за растеж. Така че не я  възприемайте като проблем през целия си живот. Светът постоянно изпитва човека, подхвърляйки му сложни  изпитания и предизвикателства. Не забравяйте, че след изпита винаги следва награда, затова е глупаво да раздувате своите  проблеми, превръщайки трудностите от  муха в слон.

8. Мимолетно удовлетворение

Наоколо има много красиви и съблазнителни неща. Аз съм   обикновена жена, и добре разбирам, че понякога е  невъзможно да се оцелее без ново червило или нови  дънки Levis. Разбира се, купувайки дългоочакваната нова дреха, аз  чувствам приятно чувство на удовлетворение, но то е  мимолетно – след няколко месеца се появяват нови червила и още по-страхотни дънки. Можете да подчините  целия си живот на това краткосрочно чувство и преследване на богатство. Затова психолозите препоръчват да се направи разграничение между двата вида удовлетворения. Във втория случай, усещането е стабилно и не е свързано с материалните неща. То  е достъпно само при  развитието на личността. В този случай, постоянно работейки  върху себе си, чувствате щастие и увереност, а те не зависят от богатството.

9. Физическа привлекателност

Не е необходимо да  поставяте физическата привлекателност на преден план: глупаво е да изберете партньор или съпруг, като се фокусирате само върху външния му вид, защото това е измамно. Разбира се, аз няма да се преструвам и да кажа, че външния вид не е важен за мен. Но мъдрите хора първо се опитват да оценят качествата на душата на човека.

10. Старателно да търсите уважение от неприятни хора

Много често хората искат да бъдат признати от онези, които са ги обидили или са им нанесли  големи неприятности. Някак си, отношението на тези „токсични“  човешки фигури, се котира  много по-високо. Но не бива да губите ценно време за тези, които малко вероятно ще  оценят усилията ви. Робърт  Тю казва: „Не позволявайте на токсични хора да наемат място в главата ви. Вдигнете  наема и ги изгонете! „

Мирей Дел

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *