Луната се смалява?

moonНа орбита около Луната вече шеста поредна година работи сателита на НАСА LRO. Благодарение на неговите  камери с висока разделителна способност, учените имат достъп до почти цялата повърхност с висока детайлност. Проучване на снимките е  довело до едно любопитно  откритие: Луната се охлажда,  и, като следствие, нейните размери намаляват,

В резултат на  вътрешното свиване  лунната повърхност се покрива с мрежа от фини пукнатини. Но това не е всичко. Ако се свиваше само сферичната Луна във вакуум, без участието на външни сили, посоката на пукнатините щеше да  бъде неструктурирана и хаотична. Но на реалната Луна сформирането на пукнатини е подложено на външно влияние, а именно приливно свиване, която възниква от земната гравитация.

Пукнатините на Луната се образуват практически по посоката на линиите на географските меридиани. Тези резултати са получени след сравняване на три хиляди пукнатини, които са открити в последните години.moon-

Резултатите от наблюденията показват, че процесът на свиване на Луната продължава и сега, следователно образуването на пукнатини също продължава. Тези процеси трябва да бъдат причина за микросеизмичната  активност на Луната, но това може да се установи  само ако се установи на Луната дългосрочна  мрежа от сеизмични сензори.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.