Стюардеса-мюсюлманка загуби работата си за отказ да сервира алкохол

pic_ef59eb1905c28c2f4137acd03475d74fСтюардесата- мюсюлманка Charee Stanley е била отстранена от работа в авиокомпанията US ExpressJet за отказ да обслужва пътниците по време на полет, които си поръчват алкохолни напитки, съобщи CNN.

В началото на септември, Stanley подава жалба срещу решението на работодателя за дискриминация във Федералната агенция на САЩ – Комисията по заетостта и равните възможности (EEOC), като се мотивира, че никой не трябва да избира между кариера и религия. Адвокатът на ищцата Lena Massey заявила пред Съвета за американско-ислямски отношения, че пряка отговорност на работодателите е да осигурят безопасна среда, в която служителите да се чувстват свободни да изповядват и практикуват религията си, без да рискуват да бъдат уволнени.

Според адвоката, стюардесата не е имала проблеми до тогава, докато една от колегите й не се оплакала от твърде много работа, докато Стенли отказвала да обслужва пътниците, което довело до официално искане към авиокомпанията от мюсюлманката. В жалбата на другата стюардеси също така се казвало, че по време на работа Стенли носи мюсюлманска забрадка, нарушавайки дрескода на авиокомпанията.

На 25 август компанията ExpressJet праща уведомително писмо на служителката си, с което я отстранява от работа за една година, със съвет да си потърси ново място. В същото време прессекретарят на въздушния превозвач отказва да говори по жалбата на Стенли, което става и причина за скандал.

На 1 юни стюардесата се обърнала към ръководството с молба да се изработи споразумение, което да и позволява тя да не обслужва пътници, поръчали си на борда алкохолни напитки, защото нормите на нейната религия забраняват не само да се консумира алкохол, но и да се предлага на други хора.

Стенли започва работа в ExpressJet преди почти три години. Ислям  приема преди около две години.

ExpressJet Airlines е регионална авиокомпания на Съединените американски щати, със седалище в Хюстън (Тексас). В началото на 2009 г. тя е била на 14-то място сред всички авиокомпании в света по броя на въздухоплавателните средства (244 единици).

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *