Защо пушачите имат здрави бели дробове

pusheneБритански учени твърдят, че са намерили отговора на загадката защо някои закоравели  и дългогодишни пушачи са с практически здрави дробове, съобщава Би Би Си.

Проучването, в което са взели участие повече от 50 хиляди човека е  установено, че в някои случаи се наблюдават  полезни мутации в участъците на ДНК, отговорни за функционирането на дихателната система, които могат да компенсират негативните ефекти от тютюнопушенето.

Известно е, че много, но не всички, пушачи с течение на времето развиват белодробни заболявания. Въпреки това, подобно заболяване може да се появи и у  хора, които никога не са докосвали цигара.

След като прегледали медицинските досиета и генетичната  информация на  повече от 50 хиляди британски доброволци – пушачи и непушачи, страдащи от белодробни заболявания и здрави – учените са успели да идентифицират участъците в  ДНК – кода, които са отговорни за намаляване на риска от хронична обструктивна белодробна болест – болестта е най-често свързана с тютюнопушенето.

Лекарите установили, че собствениците на „добри гени“ са по-малко изложени на риск да придобият това заболяване, отколкото тези, които са надарени с „лоши гени“.

Като казва един от авторите на изследването, професор Мартин Tобин, откритите от него гени са отговорни за растежа на белодробната тъкан и начина, по който тя реагира на уврежданията.

Представители на Съвета за медицински изследвания съобщиха, че това откритие може да доведе до разработването на нови лекарства, насочени към лечението на белодробни заболявания.

В същото време, посочват те, най-добрият начин си остава  пълно спиране на тютюнопушенето.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *